Cholesterol występuje w każdej komórce, jest niezastąpionym budulcem hormonów i komórek oraz witaminy D. Odgrywa bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Cholesterol w części produkowany jest w wątrobie, a częściowo dostarczany jest organizmowi wraz z pożywieniem. Dlaczego tyle się o nim mówi i czy słusznie orzekliśmy go mianem naszego wroga?
HDL, LDL czyli dobry i zły cholesterol
Z natury cholesterol nie jest niczym złym. Szkodliwy jest jedynie jego nadmiar, a dokładniej jego „zła” frakcja LDL. Gdy jest go za dużo odkłada się na ściankach naczyń krwionośnych pod postacią blaszek miażdżycowych, które z upływem lat zamykają światło tętnic doprowadzających krew do poszczególnych narządów, co jest przyczyną wielu poważnych chorób - zawału, udaru, miażdżycy naczyń.
Na szczęście jest też „dobry” cholesterol HDL, którego zadaniem jest zabieranie z krwi LDL i transportowanie go do wątroby, gdzie jest przetwarzany i wydalany z organizmu.
Podwyższony poziom cholesterolu nie jest w żaden sposób widoczny ani odczuwalny dla organizmu, dlatego wiedza na temat cholesterolu całkowitego oraz jego frakcji HDL i LDL jest pierwszym krokiem w stronę zdrowszego trybu życia
Komu zagraża cholesterol
Nieprawdą jest, że problem wysokiego cholesterolu dotyczy wyłącznie osób starszych i otyłych. Coraz częściej problem ten dotyczy osób młodych, a nawet dzieci. Uważa się, że ma to duży związek z mało higienicznym trybem życia, złymi nawykami żywieniowymi, a także brakiem aktywności fizycznej. Wprowadzenie w życie codzienne prostych zmian może być satysfakcjonującym i skutecznym sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu, a tym samym poprawę samopoczucia i zdrowia.
Jak obniżyć poziom cholesterolu?
Można tego dokonać stosując pięć podstawowych zasad, które pomogą ci poczuć się lepiej, zapobiegnie wystąpieniu możliwych chorób serca oraz poprawi kondycję nie tylko fizyczną ale też psychiczną.
- Ogranicz spożywanie tłuszczów nasyconych – podnoszą poziom „złego” cholesterolu, występują one głownie w produktach pochodzenia zwierzęcego np. tłustych serach, podrobach, maśle, wędlinach, a także w wyrobach cukierniczych, ciastkach. Zastąp je dobrymi tłuszczami, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Ich źródłem jest np. oliwa z oliwek, tłuste ryby morskie, wysokiej jakości roślinne produkty do smarowania pieczywa.
- Jedz produkty pełnoziarniste, bogate w błonnik, który wchłania cholesterol w jelitach np. kasze, owoce, warzywa, pieczywo żytnie. Spożywaj czosnek – rozszerza naczynia krwionośne i poprawia pracę serca i mózgu. Twoim sprzymierzeńcem jest także siemię lniane – rozpuszcza cholesterol dzięki zawartości lecytyny.
- Jedz ryby morskie 2-3 razy w tygodniu (makrela, sola, śledź, dorsz) są one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i zmniejszają produkcję cholesterolu w wątrobie.
- Kontroluj swoją wagę. Zrezygnuj z palenia papierosów, ogranicz spożycie alkoholu. Nikotyna nasila rozwój miażdżycy i obniża poziom „dobrego” cholesterolu.
- Ćwicz codziennie około 30 minut. Ćwiczenia poprawiają wygląd i samopoczucie oraz pomagają utrzymać serce w lepszej kondycji, a także korzystnie zmieniają skład krwi, obniżają ciśnienie krwi, poziom glukozy, całkowitego cholesterolu, a podwyższają poziom „dobrego”.
Niekontrolowany przez wiele lat, wysoki poziom cholesterolu jest jedną z istotnych przyczyn chorób serca i układu krwionośnego. Warto zadbać o profilaktykę i regularnie wykonywać badania krwi z ukierunkowaniem na oznaczenie poziomu cholesterolu.
Artykuł przygotowany przez ekspertów serwisu Medistore.com.pl