Moc, pojemność, liczba komór, poziom wyposażenia i wielkość powierzchni chłodzenia to tylko 4 z przynajmniej 10 różnic, które dzielą frytownice do zastosowań profesjonalnych w gastronomii i konwencjonalne, domowe frytkownice. Co jeszcze?
Wiemy, jakie różnice dzielą frytownice i frytkownice
Różnica 1: Koszt i moc urządzenia
Za najtańszą, domową frytkownicę zapłacisz około 170-180 złotych (np. Severin FR 2433). Co do zasady, podstawowe modele marek takich jak Tefal, Philips lub Eldom dysponują mocą w zakresie 1600-1800 Watów. To wystarczająca wartość do sprawnego ogrzania 1,8 do 2 litrów oleju w krótkim czasie.
Z kolei profesjonalne frytownice to koszt przynajmniej na poziomie 300-400 złotych (np. Frytownica 10 L Royal Catering). W tej cenie możesz jednak liczyć już na urządzenie o mocy bagatela 2500-3500 Watów, czyli średnio ponad 1000-2000 W więcej od modeli konwencjonalnych.
Różnica 2: Okres i warunki gwarancji
Profesjonalne frytownice są objęte na ogół 36- lub 48-miesięcznym okresem gwarancyjnym, a zakres ochrony może być dowolnie rozszerzany. Z kolei konwencjonalne urządzenia do zastosowań domowych to nie więcej niż 24 miesiące serwisu producenckiego i to na szczególnych warunkach.
Różnica 3: Sposób wykończenia
Jeśli zdecydujesz się na profesjonalną frytownicę, licz się z przeciętnymi wrażeniami estetycznymi. Do produkcji ich obudów wykorzystuje się wysokiej klasy stal nierdzewną, która gwarantuje ponadprzeciętną odporność na działanie wysokich temperatur, środki czyszczące, tłuszcz oraz korozję.
Sprzęt dedykowany do zastosowań domowych jest na ogół wykończony tworzywem sztucznym, które co prawda prezentuje się znacznie bardziej estetycznie, ale jest podatne na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne (szczególnie uchwyty wykończone na wysoki połysk lub przezroczyste).
Różnica 4: Producent
Frytkownice odpowiednie do zastosowań domowych są produkowane przede wszystkim przez:
-
Philipsa,
-
Russella,
-
Tefala,
-
Severina.
Duże frytownice gastronomiczne to domena marek takich jak Royal Catering (więcej: http://emaks.pl/gastronomia-1/frytownice-elektryczne.html), Eurochef, Kromet, GGG i RedFox.
Różnica 5: Wyposażenie dodatkowe
Sprzęt do zastosowań w gastronomii jest w standardzie wyposażany przez producentów w zintegrowany termostat, który pozwala na swobodne zarządzanie temperaturą smażenia, a tym samym ogranicza ryzyko nadmiernego spieczenia frytek. Co najważniejsze – termostat odpowiada także za optymalne gospodarowanie poborem energii.
Duże frytownice dysonują także dodatkowymi spustami do usuwania oleju oraz tzw. powierzchniami chłodniczymi, które ograniczają pogarszanie aromatu oraz jakości oleju przypalonymi resztami ziemniaków.
W przypadku niewielkich, domowych frytkownic ani termostat, ani spusty nie wchodzą w zakres standardowego wyposażenia.