Czy wiedziałeś, że na to, jaką zupę lubisz ma wpływ twoja płeć, wiek, a nawet miejsce zamieszkania? Jeśli tak jak 85%* Polaków lubisz zupy, to mamy dla ciebie dobrą wiadomość – żywieniowcy przekonują, że możesz, a nawet powinieneś jeść je codziennie.
Najnowsze badania KNORR* zrealizowane w ramach akcji „Bądź mądry, jedz zupy” potwierdzają,
że zupa to jedno z bardziej lubianych przez Polaków dań. Aż 1/4 z nas twierdzi, że nie ma takiej, której wyraźnie nie lubi. Największą popularnością cieszy się rosół i pomidorowa.
Kobiety najchętniej jedzą zupy takie jak pomidorowa lub jarzynowa, a nie przepadają
za gulaszową i ciężkostrawną grochową. Mężczyźni odwrotnie – najchętniej sięgają właśnie po gęste zupy z mięsną „wkładką” – takie jak np. grochówka, fasolowa, czy gulaszowa.
Nie tylko płeć, ale także region w jakim mieszkamy, ma wpływ na nasze preferencje. Kwaśny smak zupy ogórkowej najbardziej doceniają mieszkańcy terenów wschodnich, a zupa fasolowa ma swoich najgorętszych zwolenników na ziemiach zachodnich. Barszcz biały największą popularnością cieszy się w regionie stołecznym oraz w południowo-wschodniej części Polski.
Również wiek ma wpływ na nasze gusty smakowe. Badania wykazały, że im człowiek starszy, tym chętniej sięga po zupę. Ciekawostką jest także fakt, że osoby najmłodsze (do 29 roku życia) nie przepadają za żurkiem i zupą grzybową.
Jak widać z badań, Polacy mają bardzo klarowne preferencje co do zup i na ogół je lubią. Może więc dziwić fakt, że tylko 25% jada je codziennie. Jak twierdzą żywieniowcy – to błąd, gdyż istnieje
co najmniej kilka powodów, dla których warto jeść je regularnie.
Fundacja Promocja Zdrowia, której partnerem jest marka KNORR, od wielu lat zachęca do spożywania warzyw i owoców 5 razy dziennie. – Wystarczy spożywać co najmniej 5 porcji warzyw
i owoców dziennie, aby zachować zdrowie i zmniejszyć ryzyko wielu chorób – mówi prof. dr hab. med. Witold Zatoński, Prezes Fundacji Promocja Zdrowia. – Choć nic nie zastąpi świeżych warzyw, właściwie przyrządzona zupa to także świetne źródło chroniących zdrowie witamin, mikroelementów i błonnika” – kontynuuje.
Nie do przecenienia jest także rola zupy jako źródła płynów - W dzisiejszych zabieganych czasach często dostarczamy ich mniej, niż potrzebuje tego nasz organizm. Nawyk codziennego jedzenia
1 talerza zupy (ok. 250 ml) pomaga rozwiązać ten problem. Pozostałą ilość zapewniamy sobie przecież pijąc wodę mineralną, herbatę czy soki – mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki KNORR.
Regularne jedzenie zup, to nie tylko sposób na uzupełnienie diety w warzywa i płyny, ale także na utrzymanie smukłej sylwetki. Jedząc je jako pierwsze danie zapewniamy sobie uczucie sytości, nie dostarczając przy tym zbyt dużej liczby kalorii. Efekt taki zapewnią zwłaszcza zupy jarzynowe i te,
do których nie dodamy śmietany czy też innych wysokokalorycznych dodatków.
5 powodów, dla których warto jeść zupy:
Dostarczają warzyw
Pomagają kontrolować masę ciała
Poprawiają funkcjonowanie przewodu pokarmowego
Dostarczają płynów
Stwarzają okazję do tego, by w chaosie dnia codziennego wygospodarować czas dla siebie.