Ciasto rabarbarowe
Zbliża się sezon na ciasta z letnimi owocami. W Twojej kuchni nie może zabraknąć rabarbaru, a zwłaszcza rabarbarowego ciasta. Nie masz sprawdzonego i dietetycznego przepisu? Już podpowiadamy! Przygotuj 300 g rabarbaru, 50 g cukru pudru (lub cukru brązowego), 3 jajka, 100 g mąki i po 2 łyżeczki proszku do pieczenia i cukru wanilinowego. Najpierw obierz rabarbar ze skórki, pokrój w kostkę, posyp cukrem pudrem i odstaw na 10 minut. W międzyczasie zacznij przygotowywać ciasto. Jajka ubijaj z cukrem, aż uzyskasz konsystencję „pianki”, następnie stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem i cukrem wanilinowym. Gdy uzyskasz gładką masę, ciasto wyłóż na blaszkę silikonową (nie trzeba jej smarować masłem!) i ułóż na wierzchu kawałki rabarbaru. Całość piecz przez 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Mus śliwkowy
Doskonale smakuje z lodami lub naleśnikami, a sam jest wprost wyborny! Potrzebujesz kilogram śliwek, cukier brązowy, cukier wanilinowy, kakao i płatki migdałowe. Zacznij od umycia i wydrylowania śliwek. Następnie posłodź je łyżeczką cukru brązowego i wanilinowego, a potem odstaw na 3-4 godziny (aż puszczą soki). Po upływie tego czasu, gotuj je na wolnym ogniu (ok. godziny). Na koniec, całość posyp migdałami, łyżeczką kakao i zmiksuj na gładką masę. Gdy przestygnie, rozlej do pucharków. Nie masz czasu na tak długotrwałe przygotowania? Zawsze możesz kupić deserek śliwkowy – gotowy produkt, ale pamiętaj, żeby czytać etykietki. Wybieraj tylko zdrowe produkty bez konserwantów, takie jak na http://www.primavika.pl/ - bez soli, soi i zbędnego cukru! Dzięki temu wiesz, co jesz!
Tiramisu z truskawkami
„Tiramisu bez mascarpone?! To nie może się udać!” Niestety, ale po raz kolejny się mylisz! Kaloryczne mascarpone możesz zamienić na biały serek 0%, a ciastka korzenne na płatki owsiane! Przygotuj 300 g truskawek, małą paczkę płatków owsianych, 200 g serka białego 0%, 20 g cukru pudru i niewielką laskę wanilii. Cukier zmieszaj z serkiem i wanilią. Do pucharków (lub miseczek) wsyp płatki owsiane, dodaj zgniecione truskawki i warstwę serka. Czynność powtórz jeszcze dwukrotnie i przygotowane desery odstaw na 3-4 godziny do lodówki. Delicje!