W ten oto sposób możemy wyczarować ożywcze, kawowe smoothie, słodkie, aromatyczne puddingi i lekkie musy z nutką kawową, które rozpieszczą nasze podniebienia w letnie dni. Poniżej kilka inspiracji, które potrafią zaskoczyć swoim wyjątkowym smakiem!
Zaczynamy od kawowego smoothie, czyli idealnej porcji słodyczy, lekkiego orzeźwienia i niepowtarzalnego aromatu kawy.
Smoothie z kawą i owocami
Do przygotowania pierwszej warstwy potrzebujemy:
- 150 ml espresso
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego (greckiego)
- łyżkę czekolady w proszku
- 2 banany
Do przygotowania drugiej warstwy potrzebujemy:
- 4 goździki
- dojrzałą gruszkę
- 2 łyżeczki miodu
Zaczynamy od przygotowania pierwszej warstwy. W tym celu do ostudzonego espresso dodajemy jogurt. Do lekko zmrożonych, pokrojonych w plasterki bananów wsypujemy czekoladę i przy użyciu blendera dokładnie miksujemy. Do tak przygotowanych owoców wlewamy kawę połączoną z jogurtem i wstawiamy do lodówki, aby całość dobrze się schłodziła.
W tym czasie przygotowujemy drugą warstwę. Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z goździkami. Gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy goździki, studzimy, łączymy z miodem i miksujemy do konsystencji musu. W wysokiej szklance układamy naprzemiennie warstwę gruszkową i kawową, rozpoczynając od kawowej.
Kawowe smoothie z bananem
Potrzebne składniki:
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- łyżka gorącej wody
- 65 ml mleka
- łyżka miodu
- pół szklanki pokruszonego lodu
- plasterki zamrożonego banana
Kawę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przelewamy do blendera, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy. Gotowy napój przelewamy do szklanki i gotowe.
Pora na przepisy na pożywny pudding z kawą w roli głównej!
Polecamy na gorące dni: Przepis na kawę mrożoną!
Kawowo – czekoladowy pudding
Potrzebne składniki:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- filiżanka ulubionej kawy
- 200 g gorzkiej czekolady
Masło miksujemy wraz z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy pokruszoną czekoladę i przestudzoną kawę. Ponownie miksujemy. Przelewamy do niewielkich foremek i umieszczamy w lodówce na około 3, 5 godziny. Podajemy mocno schłodzone.
Budyniowy pudding kawowy
Potrzebne składniki:
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 400 ml mleka,
- opakowanie budyniu waniliowego
- 4,5 łyżki cukru pudru
- 100 g śmietany (30%)
Do dekoracji:
- łyżeczka cukru pudru,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół szklanki śmietany (30%)
Kawę zalewamy 2 łyżkami wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Budyń w proszku mieszamy ze śmietaną. Do mleka dodajemy cukier puder i zagotowujemy. Dodajemy zaparzoną kawę i budyń połączony ze śmietaną. Całość gotujemy aż do zgęstnienia. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzony pudding przekładamy do pucharków i ozdabiamy śmietaną ubitą z cukrem pudrem. Posypujemy cynamonem.
A na koniec pomysły na puszyste kawowe musy!
Mus kawowy z czekoladą
Potrzebne składniki:
- 6 łyżek zaparzonej mocnej kawy
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 125 g serka Mascarpone
- 150 ml śmietany (30%)
Gorzką czekoladę kruszymy, roztapiamy w wodnej kąpieli i odstawiamy do wystygnięcia. Serek Mascarpone łączymy z cukrem pudrem i ubijamy. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i zaparzoną kawę. Na sam koniec dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy. Przygotowany mus przekładamy do pucharków i chłodzimy w lodówce przez całą noc.
Mus kawowy z bezą
Potrzebne składniki:
- 50 ml mocnego espresso
- łyżeczka żelatyny
- łyżka płynnego miodu
- 200 ml śmietany (30%)
- mleczna lub gorzka czekolada
- bezy
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Do ubitej śmietany dodajemy zaparzoną kawę, miód oraz przestudzoną żelatynę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przekładamy do pucharków. Chłodzimy w lodówce. Podajemy z bezą i startymi na tarce wiórkami czekolady.