Wśród wszelkich słodkości czekolada cieszy się największym uznaniem ze względu na swój wspaniały smak i aromat, a także walory zdrowotne. Czekoladę można jeść w różnej formie, jednak chyba najbardziej efektownym sposobem jej podania jest tzw. czekoladowa fontanna.

Wśród wszelkich słodkości czekolada cieszy się największym uznaniem ze względu na swój wspaniały smak i aromat, a także walory zdrowotne. Czekoladę można jeść w różnej formie, jednak chyba najbardziej efektownym sposobem jej podania jest tzw. czekoladowa fontanna. Urządzenia do serwowania płynnej czekolady przywędrowało kilka lat temu do Europy ze Stanów Zjednoczonych i od tamtej pory robi furorę na wszelkich przyjęciach, zarówno tych domowych, jak i eleganckich bankietach i weselach.

Na czym polega fenomen fontanny do czekolady?

Fontanna do czekolady jest urządzeniem, które dzięki specjalnemu mechanizmowi produkuje płynną czekoladę i wylewa ją na zewnątrz, pozwalając jej powoli spływać kaskadowo w dół wprost do specjalnego pojemnika. Zgromadzona w nim czekolada szybko powraca do urządzenia, by po chwili ponownie wypłynąć na powierzchnię w formie gładkiej i błyszczącej masy. W takiej płynnej czekoladzie można maczać przeróżne owoce i ciasteczka, za każdym razem delektując się innym smakiem tego wyjątkowego deseru. Czekoladowa fontanna wygląda bardzo widowiskowo na stole i sprawia gościom mnóstwo frajdy, szczególnie jeśli towarzyszy jej duży wybór mini przekąsek. W sprzedaży dostępne są zarówno niewielkie urządzenia do użytku domowego, jak i fontanny przeznaczone na duże przyjęcia. Duży wybór produktów znajduje się na przykład tutaj: http://www.xxlgastro.pl/pl/utrzymywanie-ciepla/urzadzenia-do-czekolady/fontanny-do-czekolady/

Fontanna do czekolady – jaką wybrać?

Producenci fontann do czekolady zadbali o to, by urządzenie mogło obsłużyć niemal każdą liczbę gości spragnionych wyjątkowych doznań kulinarnych. Dlatego też sprzęt taki może uświetniać zarówno kameralne przyjęcia rodzinne, jak i duże imprezy z setką gości. Do użytku domowego idealnie nadaje się np. to niedrogie i niewielkie urządzenie marki Optimal: http://www.xxlgastro.pl/pl/optimal-czekoladowa-fontanna-do-uzytku-domowego-50.html. Mieści się w nim do pół kilograma czekolady, co starcza na czekoladową ucztę dla czteroosobowej rodziny. Na nieco większe przyjęcia organizowane np. przez restauracje lub firmy cateringowe doskonałym rozwiązaniem jest fontanna czekoladowa o pojemności 2,5 kg czekolady marki Bartscher: http://www.xxlgastro.pl/pl/bartscher-fontanna-do-czekolady-poj-25kg.html. Jej konstrukcja ze stali nierdzewnej jest bardzo zgrabna, dzięki czemu urządzenie zmieści się na każdym stole, a jednocześnie obsłuży większą liczbę gości jednocześnie. W przypadku bardzo dużych przyjęć, zamiast kilku małych urządzeń można zastosować jedno duże – na przykład do obsłużenia około 100-200 osób są fontanny o pojemności około 10 kg, które mogą pracować bez przerwy nawet do 12 godzin.

Aby jak najlepiej wykorzystać urządzenie i zachwycić nim gości, koniecznie trzeba zastosować w niej specjalny gatunek czekolady, przeznaczony do fontann. Czekolada taka dzięki większej zawartości masła kakaowego charakteryzuje się idealną konsystencją po podgrzaniu w urządzeniu, a spływając, ma piękną aksamitną gładkość. Warto wiedzieć, że oprócz czekolady mlecznej i gorzkiej dostępne są czekolady białe oraz smakowe np. truskawkowe, pomarańczowe czy pistacjowe.