W kuchni, w ogrodzie i…w salonie kosmetycznym
Aronia - niepozorna kuzynka jarzębiny, która przybyła na Stary Kontynent na przełomie XVII i XVIII wieku z terenów dzisiejszych Stanów Zjednoczonych jest dziś często spotykana na polskich działkach i w ogródkach. Ze względu na to, że jej owoce spożywane na surowo są dość cierpkie w smaku, krzewy, na których rośnie bywają przez najmłodszych amatorów działkowania omijane zazwyczaj szerokim łukiem. Przychylnego spojrzenia mogą doczekać się za to powstałe z owoców aronii soki, dżemy, konfitury i galaretki. Dorośli zaś z chęcią sięgają po nalewkę o barwie głębokiej czerwieni, która pomaga walczyć z cholesterolem i nadciśnieniem.
Aronia to roślina nie tylko kuchenna i ogrodowa. Jako źródło witaminy C, P, E oraz witamin z grupy B jej stosowana również w kosmetyce jako skuteczny środek na oparzenia oraz w lecznictwie.
Sok z aronii to:
- mikstura młodości – sok z aronii zawiera przeciwutleniacze, które mają zbawienny wpływ na skórę, włosy i paznokcie, a także hamują proces starzenia;
- remedium na cukrzycę;
- antidotum na nadciśnienie – sok z aronii ma dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu, wzmacniając naczynia krwionośne i zapobiegając miażdżycy;
- odtrutka na raka – aronia to bogate źródło bioflawonoidów, które hamują rozwój komórek rakowych;
- medykament na grypę i przeziębienie – sok z aronii to prawdziwa bomba witaminowa, która wspomaga układ odpornościowy do walki z chorobami;
- lek na choroby oczu – aronia sok opóźnia degenerację plamki żółtej oraz rozwój takich groźnych chorób jak jaskra czy zaćma.
W okresie jesienno-zimowym szczególnie warto zadbać o odporność, wypijając przynajmniej szklankę soku z aronii dziennie. Z suszonych owoców można przyrządzić wyśmienite herbaty, które, spożywane zimową porą, doskonale rozgrzeją zarówno starszych, jak i młodszych.