Pierogi ruskie, z mięsem i te z kapustą i grzybami – goszczą u nas chyba najczęściej. A może warto zaszaleć? Zamiast białego sera użyjmy słonego sera feta połączonego ze szpinakiem. Dzięki temu nasz farsz stanie się niezwykle kremowy. A gdy dodamy do tego idealnie przygotowane ciasto, na pierwszy rzut oka niepozorne pierogi staną się bohaterem stołu.
Składniki:
-
300 g mąki pszennej
-
Bulion na włoszczyźnie
-
120 ml wody
-
jajko
-
sól
-
0,5 kg szpinaku (świeży lub mrożony)
-
200 g sera feta
-
3 cebule szalotki
-
4 ząbki czosnku
-
łyżka masła
Sposób przygotowania:
-
Za pomocą miksera wymieszaj mąkę z solą, ciepłą wodą i jajkiem. Następnie wyrabiaj ręcznie gładkie ciasto pierogowe. Gotowe odstaw do lodówki na 20 minut.
-
Przygotuj farsz. Szpinak oczyść. Szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni smaż czosnek, szalotki, następnie dodaj szpinak i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Smaż, do momentu, kiedy wszystko się połączy przez kilka minut. Po usmażeniu, jeśli to konieczne, odlej nadmiar płynu. Przełóż szpinak do miski.
-
Dodaj ser feta i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.
-
Ciasto pierogowe wałkuj na cienkie placki, wytnij małe okrągłe kształty, nakładaj farsz i zwijaj klasyczne pierogi.
-
Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj od razu lub na przykład smażone.