Podstawową różnicą między ekspresem domowym a ekspresem przeznaczonym do biura (tzw. profesjonalnym) jest intensywność jego użytkowania. Ekspres domowy, jest używany kilka, kilkanaście razy dziennie. Biurowy – nawet kilkadziesiąt razy. Siłą rzeczy, przy tak intensywnym użytkowaniu konieczne jest zastosowanie bardzo trwałych materiałów i rozwiązań, które zapewnią dużą wytrzymałość sprzętową. To dlatego, profesjonalne ekspresy do kawy kosztują kilka razy więcej niż ekspresy domowe. Warto pamiętać o tym, że zwykły domowy ekspres, który będzie użytkowany jak ekspres biurowy, nie tylko najczęściej traci gwarancję, ale również będzie nam służył znacznie krócej.
To, że ekspres biurowy użytkowany jest intensywniej niż ekspres w domu, ma duże znaczenie w kontekście wygody jego stosowania. Podstawowe różnice pomiędzy tymi urządzeniami to:
-
Wielkość pojemnika na wodę i kawę w ekspresie
O ile w przypadku ekspresu do domu to, czy ekspres ma pojemność zbiornika 1,5 czy 2 litry nie ma aż takiego znaczenia (jedno napełnienie i tak najprawdopodobniej wystarczy na cały dzień, a rano przecież i tak lepiej wymienić wodę na świeżą), o tyle w biurze wielkość pojemnika jest dość ważna. Przy małym zbiorniku praktycznie stale trzeba go napełniać wodą (o ile nie wybierzemy profesjonalnego modelu podłączanego bezpośrednio do źródła wody). Podobnie jest z pojemnikiem na kawę – w domu, nasypanie nowej porcji świeżych ziaren nie jest problemem, a dużego zbiornika w ogóle nie warto napełniać w całości by nie traciły one świeżości. W biurze, konieczność stałego dozowania kawy może być po prostu irytująca. Profesjonalne ekspresy do biura mają pojemniki na kawę o pojemności nawet 1 kg, co znacznie ułatwia pracę z ekspresem.
-
Higiena ekspresu
Każdy ekspres na określoną ilość cykli, po których powinien zostać wyczyszczony i odkamieniony. W przypadku ekspresu do biura ważne jest, by ilość tych cykli była jak najwyższa (co pozwoli uniknąć frustracji pracowników związanej z tym, że „znów nie można się napić kawy”) bądź istniała możliwość automatycznego zaprogramowania czasu konserwacji (np. w czasie, kiedy w biurze nie ma pracowników). Nie bez znaczenia jest też łatwość przeprowadzenia procesu odkamieniania. W przypadku ekspresów biurowych, powinien być on jak najprostszy, najcichszy (co jest ważne zwłaszcza dla urządzeń stosowanych w biurach open space) oraz zautomatyzowany.
-
Czystość wokół ekspresu
Nie oszukujmy się, w biurze pracownicy mniejszą uwagę zwracają na porządek. Wielu zignoruje to, że coś się wysypało, wylało czy wyciekło. Między innymi dlatego, wiele biur stosuje ekspresy na kapsułki (łatwo opróżnić z nich ekspres, nie ma ryzyka tego, że coś się rozsypie, zabrudzi). Profesjonalne ekspresy często są też wyposażone w automatyczne odprowadzanie fusów czy wody z tacki ociekowej.
Czy warto kupować nieprofesjonalny ekspres domowy do biura? Jeśli zatrudniamy pięciu pracowników można zaryzykować i zdecydować się na dobrej jakości ekspres domowy, ale już przy 10 biurowych kawoszach, bardziej ekonomicznym rozwiązaniem będzie wybór profesjonalnego ekspresu do kawy.
Więcej informacji znajduje się pod adresem: decofire.pl