Smażony w głębokim tłuszczu, rumiany i wypełniony pysznym nadzieniem… zwykle pomijany w żywieniowych wyborach tylko ze względu na ilość kalorii, które w sobie kryje. Raz w roku króluje jednak w naszym menu i tego dnia nie można się obejść bez NIEGO. Mowa oczywiście o pączku, który w ostatni czwartek przed Wielkim Postem (Środą Popielcową) rozpoczyna szaleństwa i zabawę ostatniego tygodnia karnawału. Jeśli spędzimy go tańcząc i bawiąc się, to w tłusty czwartek możemy pozwolić sobie na delektowanie się pączkami. My proponujemy przepisy sprawdzone – dające pyszne ciasto z zaskakującym nadzieniem. Efekt końcowy - wyśmienity! Pączki z żołądkową gorzką. Czy można lepiej rozpocząć ostatni tydzień karnawału ? Pączki z nadzieniem adwokat Składniki na ciasto: ¾ litra mleka 10 dkg masła 1 ½ kg mąki 6-10 jajek 5 łyżek cukru cukier waniliowy alkohol np. tradycyjna żołądkowa gorzka 10 dag drożdży aromat pomarańczowy skórka z pomarańczy Sposób przyrządzania: Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać ½ kg mąki i mieszać aż utworzy się "papka". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i alkohol. Drożdże rozpuścić w ¼ litra mleka (mleko musi być letnie) do "papki" dodać ubite jajka i roztopione drożdże i resztę mąki. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu. Smażyć pod przykryciem zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrywki. Ostudzone pączki udekorować polewą. Nadzienie adwokat: 4 jajka 30 dkg cukru pudru 1/2 litra mleka 1 laska wanilii lub cukru waniliowego 1/4 litra likieru Advocaat żołądkowa gorzka Sposób przyrządzania: W głębokim naczyniu należy mikserem ubić całe jajka z cukrem pudrem na puszystą (białą) masę. Mleko wlać do garnka. Zagotować je z laską wanilii (cukrem waniliowym) i lekko schłodzić. Z tak przygotowanego mleka wyjąć wanilię. Do naczynia z gotową masą jajeczną wlewać powoli po 2 łyżki mleka, przez cały czas ubijając masę. Kiedy składniki połączą się należy masę odstawić do schłodzenia. Następnie do zimnej masy bardzo wolno wlewamy likier jajeczny. Tak przygotowana masa jajeczno - alkoholową nadaje się do nadziewania pączków. Nadzienie pomarańczowe Składniki: 2 pomarańcze 3 łyżki masła 4 łyżki cukru pudru 30 ml alkoholu np. żołądkowa gorzka Sposób przyrządzenia: Pomarańcze myjemy, parzymy i po osuszeniu ścieramy z nich skórkę. Owoc oczyszczamy z białych włókien i drobno siekamy. Rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, startą skórkę i smażymy kilka minuty. Dodajemy cząstki pomarańczy, podgrzewamy i odstawiamy z ognia. Wlewamy alkohol i mieszamy. Pączki możemy udekorować słodką polewą. Składniki: 1/2 kostki margaryny ¾ szklanki wody ½ szklanki cukru 2 łyżki likieru mlecznego np. Creme by żołądkowa gorzka Pączki najlepiej smakują z dobrym drinkiem. Proponujemy zatem Cafe Creme: Składniki: 20 ml Żołądkowa Gorzka z Miodem 30 ml CREME by Żołądkowa Gorzka 30 ml mleko 30 ml napar z kawy (ekspres) 20 ml syrop waniliowy Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu. Wszystkie składniki przelej do shaker’a. Wymieszaj i przelej zawartość do szklanki. Górę posyp czekoladą. Smacznego.