Ciasto to podstawa!
Ciasto na pizzę składa się z: mąki, drożdży, cukru, soli, oliwy oraz wody. Ich proporcje mają kluczowy wpływ na konsystencję oraz strukturę placka.
Jeżeli chodzi o mąkę, to najlepiej sprawdzi się tu taka z dużą zawartością glutenu., jak chlebowa typ 720, 650 albo 550 lub specjalna mieszanka mąki pszennej i żytniej o nazwie 00. Chcąc uzyskać ciasto lekkie i puszyste, sięgnijmy po białą mąkę tortową, która jest drobno zmielona. Jeżeli chcemy przygotować pizzę chrupką i cienką, posłużmy się mąką grubiej zmieloną lub mieszanką 00. Średnio na grubą pizzę zużywa się jej około 350 – 500 g, cienką – między 200 a 300 g.
Kolejny ze składników, bez których nie może się obyć żadne dobre ciasto na pizzę są drożdże. Występują one w dwóch rodzajach – suszonych (które dzielą się na instant i wymagające rozpuszczenia) oraz świeżych. Drożdże instant nie wymagają sporządzenia zaczynu. Wsypuje się je bezpośrednio do mieszaniny mąki, cukru oraz soli, zalewa wodą, dodaje oliwę i wyrabia ciasto, które jest wówczas bardziej chrupkie i w którym gromadzi się więcej powietrza. Drożdże wymagające rozpuszczenia, jak sama nazwa wskazuje, rozpuszcza się w wodzie, a następnie postępuje jak wyżej. Jeżeli chodzi o drożdże świeże, to praca z nimi jest nieco bardziej czasochłonna. Świetnie nadają się do pizzy grubej i puszystej. W niektórych przepisach zaleca się przygotowanie rozczynu, czyli zawiesiny drożdży z wodą i cukrem, niekiedy z dużą ilością mąki, co sprawia, że ciasto jest lepiej wyrośnięte.
Do przyrządzenia ciasta na pizzę będziemy potrzebować również soli – wpływa ona na jego smak, poprawia strukturę i ogranicza rozrost drożdży.
Równie ważną rolę odgrywa cukier, który razem z solą ma wpływ na rozmnażanie drożdży. Stymuluje je, sól natomiast – hamuje. Chcąc uzyskać puszyste ciasto dodajemy go więcej; jeżeli zależy nam natomiast na chrupkiej pizzy, wsypmy łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli.
W skład ciasta na pizzę wchodzi również oliwa, która dodaje mu chrupkości i wilgotności. Gdy zwilżymy je po wyrobieniu, znacznie lepiej wyrośnie i nie wyschnie. Fani ciasta kruchego powinni dodać kilka jej łyżek, grubego i pulchnego – jedną lub dwie.
Ostatni ze składników to woda, której temperatura powinna się tu wahać od 40 do 45 stopni Celsjusza. Zalewamy nią opisane wyżej produkty lub sporządzamy na jej bazie zaczyn. Ciasto o dużej ilości wody mniej wyrośnie i będzie pełne wolnych przestrzeni.
Wyrabianie pizzy
Ciasto powinno wyrabiać się do momentu, aż stanie się elastyczne i podatne na formowanie. To, które będzie przeznaczone na grubszą pizzę powinno być bardziej puszyste i lekkie, na pizzę cienką i chrupkę – twardsze. Jako że drożdżowy placek lubi ciepło, wyrastanie powinno odbywać się w pomieszczeniu o pokojowej temperaturze albo nad miską z ciepłą wodą. Równie dobre rozwiązanie to zatrzymywanie jej przykrywając ciasto ściereczką lub folią. Optymalny czas leżakowania pizzy to między 30 a 60 minut.
Sos i dodatki do pizzy
Równie ważnym co ciasto składnikiem jest sos, który najlepiej przygotować na bazie gęstego koncentratu pomidorowego zmieszanego ze świeżymi ziołami takimi, jak oregano, bazylia czy majeranek. Dobrze sprawdzi się tu również ząbek czosnku i łyżka oliwy.
Jeżeli chodzi o dodatki, to podstawą jest tu biała mozzarella o łagodnym smaku lub żółta, która jest nieco twardsza i ostrzejsza. Reszta składników powinna być uzależniona od naszego indywidualnego gustu kulinarnego.
Nie zawsze mamy ochotę na samodzielne przygotowanie pizzy w domu. Wówczas możemy udać się do pizzerii lub zamówić ją z dowozem do domu. Jedną z popularniejszych w naszym kraju sieci pizzerii jest Domino’s Pizza, z informacjami na temat której zapoznać możemy się pod adresem: http://www.entuzjascipizzy.pl/. W menu Domino’s Pizza każdy znajdzie coś dla siebie. Miłośnikom mięsa z pewnością do gustu wpadnie pizza Big Beat, w składzie której znajdziemy kiełbasę pepperoni, wołowinę, wędzonego kurczaka, wieprzowinę oraz boczek. Preferujący pikantne smaki spróbować muszą American Hot z kiełbasą pepperoni, cebulą oraz ostrymi papryczkami jalapeno. Wegetarianom z pewnością do gustu przypadnie pizza Prowansalska z creme fraiche, młodym szpinakiem, suszonymi pomidorami, świeżą cebulą i papryką, oliwkami oraz ziołami prowansalskimi. Menu pizzerii zawiera także pozycje specjalne nawiązujące do kuchni z całego świata. Z Bombay Chicken przeniesiemy się do Indii, a to dzięki aromatycznemu kurczakowi tandoori oraz charakterystycznymi dla tego kraju przyprawami garam masala. Do Grecji zabierze nas natomiast pizza Greek Style z czarnymi oliwkami, pomidorkami koktajlowymi, młodym szpinakiem, kurczakiem oraz serem typu greckiego. Menu Domino’s Pizza to jednak nie tylko pizze – dostępne są tam również wrapy, chicken wings, łódeczki ziemniaczane, a także coś dla miłośników słodkości – cinna stix, lava cake czy specjalność lokalu – Domino’s cookies.