Pod koniec ciężkiego dnia trudno jest zmotywować się do przygotowania zdrowego posiłku. Każdy z nas tak kiedyś miał i pomimo najszczerszych chęci musieliśmy uciekać się do zamawiania pizzy. Większość posiłków serwowanych w restauracji jest dużo bardziej kaloryczna niż domowe potrawy, a przygotowywanie jedzenia w domu daje nam większą kontrolę nad tym, jakie składniki trafiają do każdej porcji. Kiedy mamy odpowiednie narzędzia kuchenne, to proces tworzenia zdrowych posiłków może stać się przyjemnością, na którą zawsze będziemy mieć ochotę.


Sałatkowe szaleństwo

Jakie jest najbardziej stereotypowe danie, kiedy myślimy o zdrowym odżywianiu? Oczywiście sałatka! Chociaż prawdą jest, że te dostępne w restauracjach mogą nie mieć zbyt wiele wspólnego z racjonalnym odżywianiem – polewane są tłustymi sosami lub w ich składzie znajdziemy wysokokaloryczne sery. Nie będziemy mieć tego problemu, jeśli robimy sałatki samemu, jednak aby ich przygotowywanie było bezproblemowe, warto zaopatrzyć się w krajalnice. To istne wybawienie dla wszystkich miłośników sałatek i dzięki nim jesteśmy w stanie stworzyć porcje dla całej rodziny w kilka minut. Kiedy jednak nie potrzebujemy aż tak spektakularnego sprzętu, to wystarczą nam jedynie nożyki do warzyw.

Patelnie na bok

Nie da się ukryć, że najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie mięsa jest usmażenie go w sporej ilości gorącego tłuszczu. I choć takie danie na pewno jest niezwykle smaczne, to jest też niezdrowe. Chociaż w polskiej tradycji kotlety schabowe urosły do rangi małego bóstwa, to przecież zawsze jest pora na to, by zmienić swoje nawyki żywieniowe. Z pomocą przychodzą nam tutaj garnki do gotowania na parze lub coś dla bardziej wymagających – urządzenia sous vide. W przypadku tych drugich będziemy potrzebować dodatkowych minut na przyrządzenie mięsa, jednak naszym zadaniem jest jedynie włożenie porcji wraz z przyprawami do woreczka, a całą resztą zajmie się już maszyna.

Zmiel, rozdrobnij, posiekaj

Żadna kuchnia, w której mamy przygotowywać zdrowe dania, nie obejdzie się bez porządnego blendera. Dzięki niemu jesteśmy w stanie przygotować wszelakie sosy, posypki, musy, smoothie, zupy, a nawet ciasto w zaledwie kilka minut. Blender jest najlepszym sposobem na to, by bezproblemowo zacząć przygodę z gotowaniem. Jeśli wcześniej jedyną aktywnością, jaką wykonywaliśmy w kuchni, było wyciąganie smakołyków z lodówki, to trudno będzie nam się przestawić na wielogodzinne krojenie warzyw czy ugniatanie ciast. Aby darować sobie tak drastycznej zmiany warto jest mieć pod ręką tak wielofunkcyjne urządzenie, jakim jest blender. Decydując się na zakup wybierajmy zawsze te o najwyższej mocy i z przynajmniej dwoma trybami pracy. Nawet jeśli znajdziemy model w bardzo atrakcyjnej cenie, jednak o niskich parametrach, to lepiej nie tracić na niego pieniędzy. W początkowych etapach być może nam się sprawdzi, jednak już posiekanie orzechów, czy zrobienie gładkiego mleka kokosowego będzie dla nas udręką.

Podążaj za przepisami

Zmiana trybu życia wiąże się zawsze ze zdobywaniem nowej wiedzy. Stworzenie wielodaniowego obiadu może być przyjemne, jeśli znajdziemy odpowiednie przepisy i będziemy umieli je właściwie wykorzystać. Nie będzie to możliwe bez posiadania wagi i miar. Nasze mamy potrafią wszystko przeliczyć na ilość szklanek, jednak dla amatora wydaje się dość abstrakcyjne podejście. Waga precyzyjna jest często odpowiedzią na to, dlaczego innym udaje się wykonać efektywne danie, a w naszym zawsze jest zakalec lub zamiast gęstej zupy otrzymaliśmy zabarwioną wodę. Dodatkowo niejednokrotnie zdrowe odżywianie wiąże się z zastępowaniem pewnych składników i kiedy w przepisie wyczytamy, że zamiast 2 dekagramów masła możemy użyć 9 gramów oleju kokosowego, to dzięki miarkom będziemy mogli od razu przystąpić do akcji, a nie szukać przeliczników w internecie.

Nie marnuj jedzenia i czasu

Gotowanie dla siebie zdrowych posiłków jest czasochłonne, jednak można uniknąć ciągłego stania przy garnkach. Wystarczy, że nauczymy się dobrze gospodarować swoim czasem, umiejętnościami i wyposażeniem. Nie musimy bowiem codziennie poświęcać wielu godzin na przygotowanie jedzenia, wystarczy, że raz w tygodniu stworzymy harmonogram posiłków, a następnie wykonamy je wszystkie jednego dnia. Ale czy obiad ugotowany w poniedziałek będzie się nadawał do spożycia w piątek? Tak, jeśli odpowiednio go zabezpieczymy. Z pomocą przychodzą tu wszelkie szczelne pojemniki i urządzenia do pakowania próżniowego. Żywność pozbawiona dostępu powietrza i przechowywana w lodówce może wytrzymać nawet tydzień, a jeśli zdecydujemy się ją zamrozić, to już zupełnie nie musimy się przejmować terminem przydatności (oczywiście w granicach rozsądku). Możemy tak więc przechowywać wszelkie zupy, mięsa, kluski, pierogi, ugotowane warzywa, musy. Większość z nich nie straci walorów smakowych, a do ich odgrzania będziemy mogli skorzystać z wcześniej wspomnianego urządzenia do sous vide lub garnka do gotowania na parze.