Marakuja znana jest również jako granadilla, owoc pasji i męczennica. Jest owocem rodzimym dla dzikich i subtropikalnych regionów Ameryki Południowej. Obecnie uprawia się ją w wielu miejscach na świecie, gdzie jest szczególnie ceniona, nie tylko za swój charakterystyczny smak i aromat, ale również niską zawartość kalorii oraz obecność wielu cennych składników odżywczych. Oto osiem dobrych powodów, dla których warto częściej sięgać po owoce marakui.
Więcej na temat charakterystyki owoców marakui można przeczytać tutaj – [artykuł].
1. Ulga przy problemach oddechowych i astmie
Najnowsze badania wykazały, że kombinacja różnych ekstraktów z purpurowej skórki marakui tworzy szczególną mieszaninę bioflawonoidów, które wykazują naturalne działanie wykrztuśne, uspokajające i kojące. Dzięki temu pozytywnie wpływają one na układ oddechowy, niwelując efekty stanów chorobowych.
2. Lecznicze działanie na bezsenność
Jednym z najważniejszych i często niedocenianych związków aktywnych marakui są lecznicze alkaloidy, w tym harman, który działa jako naturalnych środek uspokajający. Dzięki jego obecności w diecie możliwe jest zmniejszenie niepokoju, bezsenności i lęków, które zakłócają nocny wypoczynek.
3. Zdrowie kości i właściwa gęstość mineralna
Ponieważ owoce męczennicy są bogatym źródłem minerałów, szczególnie takich jak żelazo, miedź, magnez i fosfor, mogą być wspaniałym uzupełnieniem codziennej diety, wpływającym na zwiększenie gęstości mineralnej kości i polepszenie ich wytrzymałości. Niektóre z tych minerałów są niezbędne do tworzenia dodatkowej masy kostnej, która wzmacnia istniejącą strukturę i przyspieszania procesy regeneracji po urazach.
4. Lepsza praca układu krwionośnego
Bogactwo związków takich jak potas, miedź czy żelazo może mieć bardzo pozytywny wpływ na rozszerzalność naczyń krwionośnych, a tym samym na pracę całego układu krwionośnego. Związki te są także niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, a tym samym zapobiegają anemii. Gdy liczba czerwonych krwinek wzrasta, a naczynia są bardziej rozszerzone, właściwie utleniona krew może swobodnie przepływać do wszystkich organów i obszarów organizmu. Proces ten lepiej stymuluje aktywność metaboliczną we wszystkich organach oraz zwiększa wydajność ich pracy.
5. Właściwe ciśnienie krwi
Regularne jedzenie jednej porcji owoców męczennicy może zaspokoić jedną czwartą potrzeb organizmu na związki potasu. Potas jest niezbędny dla organizmu człowieka z co najmniej kilku powodów, a jeden z nich wiąże się z rozluźnianiem napięcia naczyń krwionośnych i zwiększaniem przepływu krwi. W efekcie tego zmniejsza się presja na działanie serca i polepsza działanie całego układu sercowo-naczyniowego. Zmniejszenie ciśnienia krwi zapobiega również wielu poważnym powikłaniom zdrowotnym, takim jak udary.
6. Zdrowie układu pokarmowego
Owoce marakui są bardzo bogatym źródłem błonnika pokarmowego, a jedna porcja zapewnia organizmowi prawie 100% dziennego zapotrzebowania na ten składnik diety. Błonnik jest niezbędnym składnikiem zdrowej diety, ponieważ ułatwia trawienie pokarmu i reguluje ruchy jelit. Przyczynia się tym samym do utrzymania prawidłowej wagi ciała oraz uwalnia organizm od niebezpiecznych toksyn.
7. Profilaktyka antynowotworowa
Marakuje są owocami bogatymi w substancje o silnej aktywności antynowotworowej. Obecne w nich przeciwutleniacze przede wszystkim eliminują wolne rodniki, które powodują mutacje DNA zdrowych komórek i przyczyniają się do rozwoju komórek nowotworowych.
8. Sprawniejszy układ odpornościowy
Dzięki obecności witaminy C, a także karotenu i kryptoksantyny, marakuja wzmacniać może pracę układu odpornościowego organizmu. W rzeczywistości, pojedyncza porcja owoców męczennicy zawiera ponad 100% całkowitego wymaganego dziennego spożycia witaminy C, określanego dla zdrowej diety.
Jak widać owoce marakui to nie tylko wielka przyjemność ze smaku i aromatu, ale także niezwykle odżywczy składnik diety. Zapewne warto z nich częściej korzystać i cieszyć się lepszym zdrowiem oraz samopoczuciem.