Czy jesteś świadomy tego, co jesz? Do naszego organizmu codziennie dostarczamy wiele substancji – niektóre pomogą nam utrzymać ciało w zdrowiu, inne mogą prowadzić do choroby. Jeśli większość czasu spożywamy produkty, które zakwaszają nasz organizm, to możemy się spodziewać, że odwdzięczy się on nam niepokojącymi objawami.
Zakwaszenie organizmu – objawy
W pierwszym etapie możemy zauważyć, że pogorszył się stan naszej skóry, dokuczają nam bóle mięśni, migreny, kobiety cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego, a mężczyźni na obniżenie potencji. Czujemy nieprzyjemny smak w ustach, nasz mocz ma intensywny zapach, dopada nas zmęczenie i senność. Możemy mieć problemy z krążeniem (zimne stopy i dłonie), na naszej skórze mogą pojawiać się trądzik i zaczerwienienia.
Niektórzy ludzie odżywiają się nieodpowiednio przez całe lata, dlatego doprowadzają swój organizm do przykrego stanu. Przez niedobór substancji odżywczych, zakwaszonym osobom mogą towarzyszyć takie objawy jak stany zapalne, zakażenia bakteryjne i infekcje wirusowe, uciążliwe migreny. Kobiety mogą borykać się z niepłodnością, pojawiają się choroby skórne, takie jak łuszczyca, egzema. Coraz częściej mamy problemy z koncentracją i zapamiętywaniem. W momentach osłabienia organizmu, jesteśmy bardziej podatni na zmęczenie, może nam dokuczać bezsenność, a nawet choroby takie jak depresja. Zaburzony jest wtedy nasz metabolizm, może pojawić się otyłość, zagrożenie zbyt wysokim cholesterolem oraz chorobami serca, a w trzecim etapie zawał i wylew.
W najbardziej zaawansowanym etapie zakwaszenia, osobom zakwaszonym zagrażają poważne choroby, takie jak: nowotwory, stwardnienie rozsiane, gruźlica, RZS (reumatoidalne zapalenie stawów), toczeń, chłoniak Hodgkina, choroba Crohna.
Zakwaszenie organizmu - co zakwasza organizm?
Jak powstaje zakwaszenie organizmu? Gdy nasz organizm chce zrównoważyć poziom kwasów, to wtedy pobiera minerały z naszych komórek. Jednak, gdy karmiemy się tylko produktami, które zakwaszają nasz organizm, to zaczyna brakować nam minerałów i sami niszczymy swój organizm.
Organizm jest zakwaszany przede wszystkim przez produkty mączne, zbożowe, chociażby chleb, kasze, sery, napoje słodzone i gazowane, żywność zawierającą dużo soli, używki takie jak kawa, herbata (oprócz zielonej), alkohol, a także mięso.
Działanie zasadowe na nasz organizm mają przede wszystkim dary natury: warzywa i owoce. Do najbardziej alkalizujących możemy zaliczyć: marchewki, buraki, czarne porzeczki, cytryny. Warto wiedzieć, że oliwa z oliwek ma działanie zasadotwórcze, z kolei tłuszcz zwierzęcy jest obojętny.
W opinii powszechnej panuje stwierdzenie, że mięso i nabiał mają silne działanie zakwaszające. Jednak osoby zajmujące się dokładniej biochemią, mają świadomość, że są one amfoteryczne, tzn. wykazują właściwości jednocześnie zasadowe i kwasowe (w składzie posiadają zarówno grupy kwasowe i zasadowe), tzn. w obecności kwasów działają zasadowo, a w obecności zasad kwasowo.
Fot. http://www.prodeacid.pl/zakwaszenie-a-dieta
Zakwaszenie organizmu – leczenie i dieta
Czy istnieje recepta na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej? Mimo iż zakwaszenie powoduje duże spustoszenie w naszym organizmie, to przeciwdziałanie mu nie sprawia większych trudności. Aby się przed nim chronić, wystarczy dbać o swoją dietę i pozbyć się z niej wszystkich zakwaszających produktów.
Przede wszystkim należy unikać stresu, prowadzić zdrowy tryb życia i mieć różnorodną dietę, bogatą w produkty zasadowe.
Nie można zapomnieć o uprawianiu sportów. Ważne, abyśmy zwracali uwagę na to jak dopasowujemy do siebie produkty, warto w jednym posiłku łączyć substancje, które będą się uzupełniać, a nie wykluczać, np. unikajmy spożywania węglowodanów razem z białkami, ponieważ zakwaszą nam one organizm.
Powinniśmy zmienić nawyki żywieniowe i spożywać częściej świeże warzywa i owoce. Wtedy zachowamy swoje zdrowie na dłużej.