Zdrowe słodycze – alternatywa dla tradycyjnych słodkości?
Powszechnie wiadomo, że słodycze szkodzą. Osobom dbającym o figurę i chcącym prowadzić zdrowy styl życia odradza się ich spożywanie, najlepiej w ogóle. A jaka jest prawda?
- Słodycze są bardzo kaloryczne. Ilość kalorii, jaką dostarczamy, jedząc jedną tabliczkę mlecznej czekolady, można porównać do dobrego obiadu, a przecież czekoladą się nie najemy. Nikt jednak nie powiedział, że całą tabliczkę należy zjeść od razu. Owszem, czekolada jak i inne słodkości mogą sprawić, że przytyjesz, ale tylko wtedy, gdy będziesz przekraczać swoje dzienne zapotrzebowanie na energię. W tym wypadku organizm nie zdąży spalić tego, co zjadłeś. Tak może się jednak stać z każdym pokarmem, więc we wszystkim należy zachować umiar – a przede wszystkim w jedzeniu słodkich przekąsek.
- Warto jednak zauważyć, że gorzka czekolada zawiera w sobie wiele składników odżywczych, które działają korzystnie na organizm. Mowa tu przede wszystkim o magnezie. Nie sposób także pominąć faktu, że czekolada poprawia nastrój. Nie warto więc rezygnować ze słodyczy w ogóle, szczególnie jeśli je lubimy. Warto jednak zachować umiar i zdrowy rozsądek.
- Chcąc jeść zdrowe słodycze dobrze jest pamiętać, że niektóre słodkości dostępne w sklepach, jak na przykład chałwa, zawierają dużo tłuszczu. I o ile czekolada ma w sobie cenne składniki odżywcze i bez obaw można stwierdzić, że jedzona w umiarze jest zdrowa, tak słodkości, w których jest chemia i puste kalorie już takie nie są. Dlatego ważne jest, by zwracać uwagę na skład produktów, które kupujemy.
Zdrowe słodycze, czyli co jeść, gdy musisz uważać na słodkości
Są sytuacje, gdy słodycze lepiej ograniczyć. Należą do nich przede wszystkim dieta odchudzająca, ale także nietolerancja glutenu, o której stało się głośno ostatnimi czasy. Co w takiej sytuacji zrobić? Można postawić na słodycze bezglutenowe i słodycze dietetyczne, na sklepowych półkach są również słodycze bez cukru, często będące odpowiednikami tych tradycyjnych. Istnieje także możliwość a także przygotowywania deserów samodzielnie.
Cukier można z powodzeniem zastępować miodem, stewią czy ksylitolem, dzięki czemu desery będą mniej kaloryczne i bardziej zdrowe. Warto także pamiętać o awokado, na bazie którego można zrobić na przykład dietetyczną nutellę, która smakuje doskonale, a jest lekka i zdrowa.
Zdrowe słodycze to także gotowe produkty. W przypadku, gdy nie chcemy bądź nie możemy jeść czekolady, dobrym pomysłem jest zastąpienie cukierków owocowymi galaretkami. Polska firma Vobro ma w swoim asortymencie galaretki z płynnym nadzieniem w środku. Stanowią one lekką, owocową i orzeźwiającą przekąskę i nadają się doskonale dla wszystkich tych, którzy z różnych względów nie mogą lub nie chcą jeść czekolady.