Zapiekana fasolka po bretońsku Pudliszki – gdy pracujesz z domu
Zdarza się, że – choć zajęci i duchem w pracy – ciałem jesteśmy w domu i możemy sobie pozwolić na przygotowanie nieco bardziej czasochłonnych potraw obiadowych. Jednym z pomysłów, które warto wtedy wypróbować, jest zapiekana fasolka po bretońsku Pudliszki. Samo jej przygotowanie do pieczenia zajmuje maksymalnie 5 minut – dość długi jest po prostu czas oczekiwania na jej upieczenie. By fasolka po bretońsku Pudliszki dobrze się zapiekła, przed przełożeniem do do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego garnka zawartość słoiczka należy podgrzać w niewielkim rondelku. Jeśli chcesz, możesz też dodać np. więcej kiełbaski albo przyprawić fasolkę po swojemu. Fasolkę należy zapiekać w temperaturze 180 st. C przez około półtorej godziny. Pycha!
Sosy Pudliszki: sos słodko-kwaśny
Podstawowa propozycja podania sosu słodko-kwaśnego to prostu podgrzanie go i wymieszanie z ugotowanym ryżem. O ileż ciekawsza jednak będzie ta potrawa, gdy dodamy do niej kurczaka w sosie orientalnym! Jak go przyrządzić? To bardzo łatwe. Najpierw przygotuj prostą marynatę – wymieszaj ze sobą 3 łyżki sosu sojowego, 3 drobno posiekane plasterki imbiru i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. 35 dag piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski i wrzuć do marynaty na około 15 minut. Następnie obficie obtocz zamarynowanego kurczaka w mące i usmaż w głębokim tłuszczu. Sos słodko-kwaśny przełóż do rondelka, dodaj kurczaka i gotuj razem przez kilka minut. Całość połącz z gotowanym ryżem. Palce lizać!
Wzbogać sosy o własne dodatki
Gotowe sosy Pudliszki mają tę zaletę, że bez problemu dają się połączyć z dowolnymi dodatkami. Zasadniczo wegetariańskie, mogą się okazać – jak w poprzednim przepisie – świetną bazą dla dania mięsnego. Sos pieczarkowy, paprykowy czy oryginalny do spaghetti możesz np. uzupełnić o podsmażoną kiełbaskę albo chrupiące skwarki z boczku. To samo z sosem bolońskim – choć ten, w swej klasycznej wersji, lubi się raczej z podsmażonym mięsem mielonym. Sos chiński natomiast będzie się świetnie komponował z wieprzowiną – np. z pokrojoną w drobne kawałki oraz podsmażoną polędwiczką wieprzową. A jeśli zaszalejesz i do całości dodasz pokrojonego w kostkę ananasa… Pycha!
Możliwości jest wiele – wystarczy tylko otworzyć się na eksperymentowanie. Powodzenia!