Z pomocą dyni wykonać możemy nie tylko wytrawne dania takie, jak zupa krem czy risotto. Świetnie sprawdzi się ona również podczas przygotowywania słodkich wypieków. Oto kilka smakowitych przepisów z dynią w roli głównej.

Puree dyniowe

Bazę do każdego z poniższych wypieków stanowi puree z dyni. Przyrządza się je wydrążając jej zawartość, krojąc na mniejsze plastry, układając w naczyniu żaroodpornym, przykrywając folią aluminiową i piekąc przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczoną dynię studzimy, obieramy ze skórki i blendujemy. Puree można przechowywać w lodówce od 3 do 5 dni.

Dyniowe ciasteczka owsiane

Składniki:

W naczyniu łączymy płatki owsiane, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon oraz brązowy cukier. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie formujemy kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy łyżką. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 1750 stopni Celsjusza.


Zobacz również inne pomysły na wykorzystanie dyni: https://www.przepisy.pl/skladniki/warzywa/dynia


Sernik dyniowy

Do zrobienia tego ciasta potrzebne nam będą:

Białka oddzielamy od żółtek. W misie miksera umieszczamy masło i 2 rodzaje cukru. Ucieramy do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodajemy żółtka i ucieramy do białości. Dodajemy zmielony twaróg, cały czas miksując. Dodajemy puree z dyni i miksujemy. Wsypujemy mąkę, skrobię, skórkę pomarańczową oraz skrobię i ucieramy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy białka do sztywności. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę serową przelewamy do formy i wyrównujemy. Pieczemy przez 90 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Dyniowe racuchy z jabłkami

Potrzebne składniki to:

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na plasterki. Mąkę przesiewamy do naczynia, dodajemy szczyptę soli, mieszamy i robimy pośrodku wgłębienie. Wkruszamy do niego świeże drożdże, zasypujemy je cukrem, dodajemy ½ szklanki mleka, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodajemy resztę mleka, puree z dyni, ekstrakt z wanilii i mieszamy. Odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy kubek z olejem. Nabieramy łyżkę ciasta, za każdym razem maczając ją w oleju. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Racuchy podajemy oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionych powideł.