Przepis na baaardzo dobre gołąbki! Składniki (6 porcji):
- 1 szklanka ugotowanego ryżu Riso Gallo Parboiled Danie główne
- 450 g zmielonej chudej wieprzowiny
- 1 główka kapusty
- 1 szklanka cebuli pokrojonej w kostkę
- 450 g kwaszonej kapusty
- 1 szklanki wywaru z kurczaka
- 1 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki tłuszczu
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 roztrzepane jaja
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- sól, pieprz, oregano

Ugotować kapustę. Rozgrzać tłuszcz i przyrumienić na nim cebulę i czosnek. Do mięsa dodać ryż, jajka, cebulę i czosnek oraz sól, pieprz i oregano. Wymieszać. Nadzienie wyłożyć na liście kapusty i zawinąć. Na dnie rondla ułożyć kwaszoną kapustę, położyć na niej gołąbki. Zmieszać wywar z kurczaka z przecierem pomidorowym, polać nim gołąbki. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Piec pod przykryciem przez 1,5 do 2 godzin. Polać śmietaną.

SMACZNEGO!!!

Zobacz także: Riso Gallo Parboiled