Najczęściej stosowane suplementy diety
Coraz więcej osób stosuje różnego rodzaju suplementy diety, które pomagają w uzupełnieniu brakujących mikro- i makroelementów oraz witamin. Jakie preparaty są najbardziej popularne? Jakie funkcje organizmu wspierają poszczególne suplementy diety?
- Zanim wybierzesz się do apteki
- Magnez (cytrynian magnezu)
- Potas (cytrynian potasu)
- Naturalna witamina C
- Witamina D3 i K2
Zanim wybierzesz się do apteki
Żadne witaminy i minerały nie powinny być suplementowane bez konsultacji z lekarzem lub farmaceutą. O ile przedawkowanie niektórych preparatów (na przykład zawierających witaminę C) jest relatywnie niegroźne, o tyle inne substancje (jak witamina A czy D) mogą w nadmiarze powodować duże szkody w organizmie. Dlatego przed rozpoczęciem suplementacji skonsultuj się z lekarzem albo farmaceutą, nawet jeśli objawy wskazują na niedobór konkretnych substancji.
Magnez (cytrynian magnezu)
Niedobór magnezu najczęściej objawia się zmęczeniem, niepokojem, skurczami i drganiem mięśni oraz zaburzeniami rytmu serca. Zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik mają między innymi dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży czy sportowcy. W suplementach pierwiastek ten występuje najczęściej jako łatwo przyswajalny przez organizm cytrynian magnezu.
Potas (cytrynian potasu)
Zbyt niski poziom potasu rzadko ma związek z nieodpowiednią dietą - zazwyczaj występuje on w przypadku odwodnienia, zażywania leków moczopędnych, wymiotów czy w związku z występowaniem niektórych chorób (na przykład cukrzycy). Gdy brakuje tego pierwiastka, mogą pojawić się takie objawy, jak podwyższone ciśnienie tętnicze, zmęczenie, obrzęki kończyn czy problemy z trawieniem i zaparcia. Wówczas potrzebna jest sztuczna suplementacja potasu, który najczęściej sprzedawany jest w preparatach zawierających cytrynian potasu.
Naturalna witamina C
Ponieważ naturalna witamina C znajduje się w wielu pokarmach, najczęściej jej poziom w organizmie jest prawidłowy. Konieczność suplementacji zachodzi jednak w przypadku osłabienia odporności, problemów z błonami śluzowymi i skórą czy zbyt dużą przepuszczalnością naczyń krwionośnych. Zwiększona ilość witaminy C w diecie jest także zalecana w sezonie grypowym, gdy organizm musi radzić sobie ze zwiększonym ryzykiem infekcji.
Witamina D3 i K2
Witaminy te zazwyczaj są suplementowane jednocześnie, ponieważ wówczas najlepiej się wchłaniają. Witamina D3 pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, a także zmniejsza ryzyko cukrzycy, chorób autoimmunologicznych i nowotworów. Natomiast witamina K2 jest odpowiedzialna przede wszystkim za prawidłową krzepliwość krwi.