Dlaczego mąki BIO?
Mąka jest dla nas zazwyczaj bardzo ważnym produktem. Z jej pomocą można wyczarować domowe pieczywo, pyszne ciasta, naleśniki lub pizzę, używa się jej również do zagęszczania. Najlepszym wyborem są mąki ekologiczne. Znaleźć je można w każdym dobrym sklepie, który oferuje żywność organiczną. Dlaczego to po nie warto sięgać? Zboża używane do ich wyrobu pochodzą z certyfikowanych upraw, oznacza to, że szczegółowo sprawdzany i kontrolowany jest każdy etap ich wzrastania. Począwszy od nasion, poprzez czystość ziemi, aż po środki stosowane w celu ochrony roślin i stymulowania ich rozwoju. W uprawach BIO zabronione jest używanie agresywnych pestycydów, wykorzystywane są metody takie jak płodozmian i naturalne nawozy takie jak kompost i obornik. Do gotowych produktów nie można używać wybielaczy czy sztucznych substancji antyzbrylających.
Jakie mąki ekologiczne są dostępne w specjalistycznych sklepach?
Oprócz podstawowych rodzajów mąki takich jak żytnia i pszenna, w sklepach specjalizujących się w sprzedaży zdrowych produktów znaleźć można wiele innych rodzajów mąk ekologicznych. Dla osób na diecie bezglutenowej dobrą wiadomością będzie to, że kupić można naprawdę wiele doskonałej jakości, ekologicznych produktów bez tego składnika: mąka jaglana, kukurydziana, gryczana, ryżowa czy teff to tylko część z nich. Ponadto dostępne są mąki z dawnych odmian pszenicy – orkiszu, samopszy i płaskurki, dzięki którym dieta może być ciekawsza i bardziej różnorodna. Co ciekawe, mąki ekologiczne powstają nie tylko ze zbóż, ale także z kokosa, ciecierzycy, a nawet bananów lub żołędzi. Tak duży wybór umożliwia dobranie odpowiedniej mąki do potrzeb naszego organizmu i planowanej potrawy. Być może potrzebujemy w diecie więcej białka, może zależy nam na niskim indeksie glikemiczny lub na delikatnych, puszystych wypiekach? Z pewnością każdy znajdzie dla siebie odpowiedni produkt wśród szerokiej oferty mąk BIO.