Dlaczego obsmażanie mięsa jest tak ważne?
Podczas pieczenia z mięsa wytapia się tłuszcz, który ucieka przez otwarte pory – i właśnie dlatego w jego wnętrzu brakuje wilgoci niezbędnej do uzyskania soczystości, a każdy kęs jest tak samo suchy. Jak temu zapobiec? Wystarczy zamknąć pory mięsa przed umieszczeniem go w piekarniku. Aby to zrobić, każdy kawałek należy krótko obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Dzięki temu białko na wierzchu ulegnie ścięciu, a pory zostaną zablokowane. W efekcie soki nie będą miały szansy na wydostanie się ze środka – zatem pozostaną w mięsie i nadadzą mu soczystość oraz kruchość.
Co możesz zyskać dzięki parze wodnej?
W uzyskaniu wysokiego stopnia soczystości mięsa mogą Ci pomóc odpowiednie sprzęty kuchenne, takie jak np. piekarnik parowy. Takie urządzenie łączy tradycyjne pieczenie z termoobiegiem i gotowanie na parze – wszystko dla jak najlepszego smaku dania na talerzu. Co możesz zyskać, piekąc w nim mięso?Za sprawą pary wodnej możesz nieco obniżyć temperaturę pieczenia, gdyż ta rozprowadzi ciepło równomiernie po całym piekarniku. Tym samym mięso straci mniej soków ze środka. Efekt? Pieczeń ma chrupiącą skórkę, pod którą skrywa się delikatne, miękkie i soczyste wnętrze.
Funkcjonalne piekarniki parowe znajdziesz m.in. w ofercie Electrolux. Co je wyróżnia?
- Termosonda, przy użyciu której możesz kontrolować temperaturę potrawy na każdym etapie przyrządzania.
- Czyszczenie katalityczne ułatwiające utrzymanie sprzętu w czystości, niemal bez wysiłku.
- Funkcja Steamify®, która pomaga w wyborze właściwych parametrów pracy urządzenia. Gdy ustawisz odpowiednią temperaturę pieczenia, piekarnik samodzielnie dopasuje do niej czas pracy oraz ilość pary wodnej.
- Aplikacja My Electrolux Kitchen sprawia, że możesz zarządzać pracą sprzętu za pomocą telefonu (również poleceniami głosowymi), nawet jeśli jesteś w innym pomieszczeniu.
- Wewnętrzna kamera – z jej pomocą będziesz mógł podglądać piekące się danie na ekranie telefonu, bez konieczności otwierania drzwiczek piekarnika.
Nie pomijaj marynowania!
Marynata nie tylko podkręca smak mięsa, ale przede wszystkim wpływa na jego kruchość oraz soczystość po upieczeniu. Aby jak najlepiej spełniła swoją rolę:- dodaj do niej jakiś kwaśny składnik, np. sok z cytryny lub ocet winny;
- wkładaj mięso do zimnej marynaty,
- drób i wieprzowinę marynuj od 12 do 24 godzin, a wołowinę, dziczyznę i jagnięcinę tak długo, jak możesz – nawet do 48 godzin;
- co jakiś czas obracaj mięso w marynacie, by dobrze nią nasiąkło.