Za każdym razem, gdy wyciągasz pieczeń z piekarnika czujesz zniewalający zapach? To świetnie, ale powinien mu towarzyszyć również smak – kruchy, soczysty i rozpieszczający kubki smakowe. Co zrobić, by nie przesuszyć mięsa podczas pieczenia? Wypróbuj nasze sposoby! 

 
Dlaczego obsmażanie mięsa jest tak ważne? 

Podczas pieczenia z mięsa wytapia się tłuszcz, który ucieka przez otwarte pory – i właśnie dlatego w jego wnętrzu brakuje wilgoci niezbędnej do uzyskania soczystości, a każdy kęs jest tak samo suchy. Jak temu zapobiec? Wystarczy zamknąć pory mięsa przed umieszczeniem go w piekarniku. Aby to zrobić, każdy kawałek należy krótko obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Dzięki temu białko na wierzchu ulegnie ścięciu, a pory zostaną zablokowane. W efekcie soki nie będą miały szansy na wydostanie się ze środka – zatem pozostaną w mięsie i nadadzą mu soczystość oraz kruchość. 

Co możesz zyskać dzięki parze wodnej? 

W uzyskaniu wysokiego stopnia soczystości mięsa mogą Ci pomóc odpowiednie sprzęty kuchenne, takie jak np. piekarnik parowy. Takie urządzenie łączy tradycyjne pieczenie z termoobiegiem i gotowanie na parze – wszystko dla jak najlepszego smaku dania na talerzu. Co możesz zyskać, piekąc w nim mięso? 
Za sprawą pary wodnej możesz nieco obniżyć temperaturę pieczenia, gdyż ta rozprowadzi ciepło równomiernie po całym piekarniku. Tym samym mięso straci mniej soków ze środka. Efekt? Pieczeń ma chrupiącą skórkę, pod którą skrywa się delikatne, miękkie i soczyste wnętrze. 
 
Funkcjonalne piekarniki parowe znajdziesz m.in. w ofercie Electrolux. Co je wyróżnia?  Przy wyborze najlepszego piekarnika, ważne jest, aby jego funkcje odpowiadały dokładnie naszym potrzebom. Warto zastanowić się, które z wyżej wymienionych funkcji są dla nas istotne i poszukać modelu, który je posiada. 
 

Nie pomijaj marynowania! 

Marynata nie tylko podkręca smak mięsa, ale przede wszystkim wpływa na jego kruchość oraz soczystość po upieczeniu. Aby jak najlepiej spełniła swoją rolę:  Pamiętaj również o tym, by nie trzymać mięsa w piekarniku zbyt długo. Nawet jak zastosujesz się do wszystkich powyższych wskazówek, a przepieczesz danie, to i tak będzie w środku suche. Uważaj także na to, by nie kroić pieczeni od razu, lecz dać jej odpocząć przez 10-15 minut, by temperatura w jej wnętrzu mogła się wyrównać.