Jak powstaje ocet balsamiczny?
Produkcja octu balsamicznego oparta jest na zagęszczonym moszczu winogronowego. Moszcz ten poddawany jest długotrwałemu procesowi fermentacji. Najczęściej przetrzymywany jest on w drewnianych beczkach. Następnie wyrób ten poddaje się gotowaniu, aż moszcz zmniejszy swoją objętość o około 30%. Zagęszczony sok przelewany jest do pierwszej serii beczek z różnego rodzaju drewna i poddany zostaje procesowi fermentacji. Dojrzewające partie octu uzupełnia się nowszymi, a mieszankę taką przelewa się do kolejnych, mniejszych beczek. Cały proces produkcji tradycyjnego octu balsamicznego trwa około 12 lat, choć w niektórych przypadkach sięga nawet do 25 lat. Wytwarza się go zgodnie ze strzeżonymi, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie recepturami.Właściwości octu balsamicznego
Wiadomo już co nieco o samej historii powstania octu. Jednak, co da jego stosowanie. Do działań octu balsamicznego zalicza się:- poprawę trawienia,
- właściwości przeciwbakteryjne, przede wszystkim w leczeniu grzybic paznokci oraz czyszczenia powierzchni,
- regulację poziomu cholesterolu,
- zmniejszenie ryzyka miażdżycy,
- obniżenie ciśnienia krwi,
- regulację poziomu krwi we krwi,
- wspomaganie odchudzania.
Ocet balsamiczny w gastronomii
Ocet balsamiczny oprócz działań mających na celu poprawę zdrowia i dobrego wpływu na organizm człowieka ma również dość szerokie zastosowanie w kuchni. Ocet ten ze względu na swój unikatowy smak i aromat wykorzystuje się w:
- różnego rodzaju sałatkach,
- dań z drobiu i czerwonego mięsa,
- rybach,
- warzywach,
- serach.
Ocet balsamiczny to również świetny dodatek do świeżych owoców, a nawet lodów. Jak więc widać, jego zastosowanie jest naprawdę szerokie, a nawet niewielka ilość octu w bardzo pozytywny sposób może wpłynąć na cały posiłek.