Cynk - mniej się o nim mówi niż o innych minerałach, takich jak magnez czy wapń. Mimo to nie możemy umniejszać znaczenia tego mikroelementu, zwłaszcza w okresie infekcyjnym. Istnieje wiele dowodów na to, że pełni ważną rolę w układzie odpornościowym. Sprawdź, jakie jeszcze korzyści zapewnia naszemu organizmowi oraz kiedy brać cynk.
Czym jest cynk i do czego służy?
Cynk to bardzo ważny minerał, który aktywuje do działania ponad 300 różnych enzymów w naszym organizmie. Wpływa na niemal wszystko: prócz pełnienia ważnej funkcji w procesie wzmacniania układu odpornościowego, wraz z jodem i selenem jest niezbędny do metabolizmu hormonów tarczycy. To także przeciwutleniacz, dzięki czemu działa przeciwzapalnie, zmniejszając powstawanie wolnych rodników.
Cynk jest również niezbędny do rozwoju tkanek, od mięśni po kości, a także od włosów po skórę. Zwłaszcza w połączeniu z witaminami z grupy B pozytywnie oddziałuje na włosy i paznokcie, ponieważ stabilizuje struktury komórkowe i błony. Jest ponadto szczególnie przydatny miejscowo: cynk znajduje zastosowanie w niektórych kremach (pasta cynkowa na trądzik, maść na odparzenia pieluszkowe itp.), ale także występuje m.in. w taśmach sportowych do kinesiotapingu.
Cynk w jedzeniu i skutki niedoboru
Cynk to jeden z wszechobecnych minerałów: znajdujemy go w mięsie, rybach, jajach, płatkach zbożowych, serach, orzechach i nasionach roślin oleistych. Występuje również w owocach i warzywach, jednak w znacznie mniejszych ilościach. Przy zróżnicowanej diecie w teorii ciężko o niedobór cynku - mimo to w praktyce okazuje się, że znaczna część społeczeństwa na całym świecie boryka się z poważnymi niedoborami.
Średnie zapotrzebowanie na cynk to ok. 10-11 mg na dobę dla dorosłych mężczyzn, 8-9 mg dla kobiet, 11-12 w okresie ciąży i 12-13 w okresie karmienia piersią. Czasem jednak można spotkać się z zaburzeniami wchłaniania, np. z powodu niezdiagnozowanej celiakii, choroby Leśniowskiego-Crohna lub nieprawidłowego funkcjonowania jelit. W takich przypadkach można zauważyć objawy takie jak m.in. wypadanie włosów, trudno gojące się rany, utrata napięcia mięśniowego, utrata apetytu. Niedobory tego minerału wiążą się również ze stanami depresyjnymi i zaburzeniami psychicznymi czy problemami z płodnością.
Jak uzupełnić cynk?
Po stwierdzeniu niedoboru cynku lekarz może zaordynować suplementację. Aby jednak była skuteczna, należy wiedzieć, jaki cynk wybrać. Preparat bowiem musi zachować trwałość w zmiennym pH przewodu pokarmowego i nie wchodzić w interakcje z innymi związkami, które mogłyby ograniczać jego przyswajanie. Odpowiednią stabilnością charakteryzuje się cynk chelatowany, który możne kupić m.in. sklepie Mito-Pharma.
Ważne jest nie tylko to, jaki preparat przyjmować, ale także to, jak przyjmować cynk, by składniki ewentualnie spożywanych innych suplementów diety nie kolidowały ze sobą lub nie utrudniały wchłaniania. Cynku nie należy przyjmować wraz z żelazem, selenem czy magnezem. Warto je jednak przyjmować, by zapewnić organizmowi równowagę tych pierwiastków. Można wówczas przyjąć schemat zażywania jednej substancji rano, a drugiej po południu lub wieczorem.
Podsumowując, cynk bierze udział w tworzeniu i aktywacji komórek odpornościowych. Stymuluje układ odpornościowy do walki z patogenami, ale nie tylko: cynk jest niezbędny do utrzymania zdrowej skóry: wspomaga odnowę tkanki skórnej i gojenie się ran; przydaje się również w leczeniu trądziku, łuszczycy, łupieżu, czyraków, zapalenia skóry, suchej skóry. Warto zatem włączyć do swojej diety produkty bogate w cynk, aby zachować piękne i zdrowe paznokcie, skórę oraz włosy i cieszyć się zdrowiem - zwłaszcza w szalejącym obecnie sezonie infekcyjnym.