Pianki Haribo zaskakują nie tylko lekkością słodyczy, ale również możliwością wykorzystania ich jako dodatku do potraw. Są wyśmienitym urozmaiceniem deserów, ale również dań gorących. Puszyste romby, kostki i kwiatuszki wnoszą do potraw bogactwo pastelowych barw i nutę słodyczy. Dzięki inspirującym przepisom, przygotowanym przez mistrza sztuki kulinarnej - Kurta Schellera możesz przekonać się o tym we własnej kuchni. Suflet czekoladowy z piankami „Flowers” Składniki: 50 g mąki, 50 g masła, 250 ml mleka, 4 jajka (oddzielić żółtka od białek) 70 g cukru, szczypta soli, pianki Haribo „Flowers”, 50 g czekolady. Czekoladę rozpuszczamy na parze. W oddzielnym garnku, na małym ogniu roztapiamy masło. Cały czas mieszając dodajemy kolejno mąkę, mleko, 4 żółtka i wcześniej roztopioną czekoladę. Białko ubijamy na pianę z cukrem i odrobiną soli. Następnie dodajemy pianę do garnka z wcześniej przygotowaną masą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wlewamy do żaroodpornych miseczek, które należy pokryć od środka cienką warstwą masła i posypać mąką. Dno miseczek wykładamy piankami i zalewamy je masą czekoladową. Następnie dekorujemy suflet piankami i wsadzamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Po wyjęciu sufletu z piekarnika, ostrożnie stawiamy miseczkę na talerzyku, który można udekorować kwaśnymi żelkami w kształcie nitek Spaghetti - Haribo „Sour Snup”. -=- Naleśniki i racuszki z piankami „Mallow Mania” Składniki:150 ml mleka, 150 g mąki, 40 g cukru, białko z 2 jaj, szczypta soli, masło, pianki Haribo „Mallow Mania”. Białko ubijamy z cukrem i odrobiną soli na pianę. Dodajemy pianę do mleka zmieszanego z mąką, uzyskując ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Z przygotowanego ciasta możemy przygotować tradycyjne naleśniki lub okrągłe racuszki. Aby zrobić racuszki, na patelni ustawiamy okrągłe wysokie foremki, do których łyżką wlewamy ciasto naleśnikowe. Po kilku minutach w ciasto wtykamy pianki Haribo „Mallow Mania” i smażymy dalej przez około minutę. Następnie, przy pomocy noża delikatnie oddzielamy racuchy od foremki, przekładamy je do brytfanki i wsadzamy na około 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Amatorzy cienkiego ciasta mogą usmażyć tradycyjny, cienki naleśnik. Po zdjęciu z patelni układamy na nim pianki i zawijamy. Tak przygotowany rulonik, ozdobiony z wierzchu piankami, również wkładamy na około 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Po wyjęciu racuszków i naleśników z piekarnika układamy je na talerzu, który można udekorować kroplami rozpuszczonej czekolady i kolorowymi żelkami Haribo „Beerentraum” i „Color-Rado”. -=- Polędwica cielęca z cytryną z piankami „Chamallows Barbecue” Składniki: 200g cielęciny pokrojonej w nieduże kawałki, 200 g warzyw (por, seler, cebula, pieczarki, marchew), 150 ml śmietany 22%, pół kieliszka białego wina, skórka otarta z cytryny, pianki Haribo „Chamallows Barbecue”, olej, pieprz i sól do smaku. Warzywa – pora, selera, cebulę i marchewkę - siekamy w kostki i obsmażamy na patelni na oleju. Po kilku minutach przesmażone warzywa polewamy białym winem. Następnie, cały czas mieszając, powoli dodajemy śmietanę. Kawałki mięsa lekko ubijamy, tak żeby przybrały formę małych kotlecików. Układamy je na patelni, następnie przykrywamy warzywami i polewamy sosem. Smażymy przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie pianki Haribo „Chamallows Barbecue” układamy na brytfance i wkładamy na 2 minuty do rozgrzanego piekarnika. Kiedy mięso jest już gotowe układamy je na talerzu, przykrywając pierzynką z warzyw. Całość posypujemy skórką otartą z cytryny. Obok układamy gorące pianki Haribo „Chamallows Barbecue”. -=- Kurczak w sosie curry z kolorowymi piankami Haribo Składniki: pierś z kurczaka, 80 g warzyw: (seler, czerwona cebula, marchew, ząbek czosnku) 2 łyżki śmietany 22%, pianki Haribo „Flowers”, kurkuma, kilka listków curry, oliwa, sól i pieprz do smaku. Selera i pora siekamy na cienkie paseczki, cebulę w półtalarki, a marchewkę w plasterki. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na oliwie w średniej wielkości garnku. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego w średniej wielkości kostki kurczaka. Następnie dorzucamy warzywa i dolewamy trochę wody. Po około 5 minutach dodajemy śmietanę, przyprawiamy potrawę kurkumą, listkami curry, sola i pieprzem. Danie gotujemy na wolnym ogniu przez 10 – 15 minut. Następnie wykładamy kurczaka z warzywami na głęboki talerz i polewamy sosem. Całość posypujemy pokrojonymi na drobne kawałki piankami Haribo „Flowers”. -=-