Tylko miłośnicy kawy wiedzą, czym różni się corretto od ristretto – doskonale wyczuwają rodzaj ziarna, sposób parzenia i dodatki. Każdy lubi kawą delektować się w inny sposób. Włosi jednak opanowali jej przyrządzanie do perfekcji, a bazą do wszystkich pochodnych napojów stało się espresso – ich chluba narodowa. Czy rzeczywiście włoska kawa jest najlepsza na świecie?
Brazylia to światowy potentat przynajmniej, jeśli chodzi o dystrybucję ziaren. Turcja doszła do perfekcji w kilkakrotnym zagotowywaniu kawy i podawania jej w tradycyjny, parzony sposób. Turecka kawa jest słodka i aromatyczna. Włosi natomiast stali się mistrzami esencjonalności – ich espresso ma wyraźny, mocny i zdecydowany charakter. Nic dziwnego, że włoskie kawiarenki, takie jak ekspresy La Pavoni są najlepsze na świecie i pozwalają cieszyć się smakiem wybornej kawy w domu. Co wyróżnia przyrządzany napój?
Włoska kawa – czym się charakteryzuje?
Kawa we Włoszech nie rośne, ale gdy dostaje się do słonecznej Italii, wydobywa się z ziaren to najlepsze. Kraj wniósł wiele do świata kawy, a włoskie espresso stało się ideałem, do którego dąży wielu baristów. Zaczyna się od włoskiego palenia kawy, które jest mocne – ziarna są prawie czarne, a na ich powierzchni powstają przetłuszczenia. To naturalny tłuszcz, który zawiera większość smaku i aromatu. W tym procesie ziarna tracą swoje naturalne aromaty smakowe, a przyjmują pochodzące z procesu obróbki termicznej. Dobrze wypalona włoska kawa zawiera w sobie trzy nuty: czekolady, orzecha i karmelu. Jest gęsta i wyrazista, z lekko gorzkawym posmakiem na końcu.
Espresso – chluba Włoch
Espresso to napój, który Neapolitańczycy chcą uznać za dobro narodowe i wnoszą o umieszczenie go na liście światowego dobra UNESCO. Każdy barista we Włoszech dąży do uzyskania jak najlepszego smaku i aromatu. Klasyczny przepis na powstanie idealnego espresso zakłada uzyskanie gęstej esencji w 25 sekund ekstrakcji, z 7-10 g kawy. Wtedy uzyskuje się około 20-30 ml naparu. Włoska kawa nie jest jednak sprawą tak prostą, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Smak tkwi w szczegółach – kawa po włosku to nie tylko Arabika, ale różnorodne mieszanki smakowe z niewielką domieszką Robusty, która nadaje właśnie włoskiemu espresso goryczy i ciężkości. Im dalej na południe Włoch, tym większa tolerancja na domieszki Robusty i ciemniejsze palenie. Dlatego w Neapolu espresso ma zupełnie inny smak niż w Rzymie.
Dlaczego warto sięgać po włoski sposób serwowania kawy?
Pasjonaci sztuki picia kawy zakochają się we włoskim sposobie jej podawania. To rytuał, który nie tyle skupia się na powolnym sączeniu, ile na jakościowej degustacji. Klasyczne espresso we Włoszech pije się szybko, w kilku łykach, po to, by dodać sobie energii. Choć dla Włochów niezrozumiałe jest, by dodawać do espresso mleko, na jego bazie powstało wiele rodzajów kaw, które w Europie są popularne – cappuccino, macchiato czy latte. Mając odpowiedni włoski ekspres czy kawiarkę, możesz raczyć się, taką odsłoną kawy, jak lubisz. Czasem warto wyjść poza schemat i spróbować prawdziwej kawy. Wyróżnia ją każdy detal – aromat, długo utrzymujący się na kubkach smakowych, intensywność, którą wyczujesz z daleka oraz crema, pianka, która po zaparzeniu powinna się długo utrzymywać na powierzchni kawy, o ile jej nie zamieszasz. Sięgaj po sprawdzone urządzenia i delektuj się prawdziwą, włoską kawą każdego ranka!