Jesienią polskie sady obfitują w jabłka, które nie tylko są wyjątkowo pyszne, ale mają też wiele właściwości prozdrowotnych. Istnieje nawet przysłowie, które funkcjonuje w wielu językach, a głosi, że: „Kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada”. Jabłka dają wiele możliwości zastosowań w kuchni – doskonale nadają się do ciast, dań wytrawnych, deserów, soków czy dżemów. Warto więc przyjrzeć się bliżej ich zaletom, zwłaszcza, że 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka
Jabłka smakują wyśmienicie na surowo, są też doskonałym składnikiem, który urozmaici naszą codzienną dietę. Świetnie podkreślają smak owsianki przygotowanej na Mleku Wiejskim z Piątnicy, są idealnym dodatkiem do placuszków na bazie jogurtów naturalnych czy skyrów, wspaniale komponują się z Serkiem Twój Smak, tworząc pyszne pasty do kanapek. Sięgnij po sprawdzone przepisy kucharzy z Piątnicy i przygotuj szybkie dania z naszym polskim superfood!
Racuszki z jabłkami na bazie Jogurtu Skyr z Piątnicy
Przygotowanie: 35 minut
Porcje: 4
Składniki:
-
Jogurt typu islandzkiego Skyr Naturalny z Piątnicy – 2 szt. po 150 g
-
Mleko Wiejskie z Piątnicy – 250 ml
-
żółtka jaj – 2 szt.
-
proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
-
cukier waniliowy – 2 łyżeczki
-
cukier – 1 łyżka
-
mąka pszenna – 250 g
-
jabłka – 2 małe sztuki
-
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
-
Do miski przełóż 2 opakowania Jogurtu Skyr z Piątnicy, wlej Mleko Wiejskie z Piątnicy, dodaj żółtka jaj, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać ręcznie, najlepiej rózgą.
-
Dodaj obrane i pokrojone w niewielkie kawałki jabłka i wszystko razem ponownie wymieszaj. Smaż na patelni niewielkie racuchy (z 1 i ½ łyżki) na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron placuszków.
-
Podawaj posypane cukrem pudrem, brązowym cukrem lub z łyżką Jogurtu typu islandzkiego Skyr.
Smacznego!