W kwietniu marka Rama poszerzyła swoje portfolio. Na rynku pojawiła się nowa pełna witamin Rama MultiVita. Jej receptura oparta jest na trzech olejach roślinnych, zawiera witaminy A, D3 i E oraz wzbogacona jest dodatkowo o istotne dla zdrowia witaminy: B1, B2, B6, B12 i kwas foliowy. Dlatego warto po nią sięgnąć zwłaszcza wiosną oraz jesienią, kiedy nasza odporności, jest osłabiona i trzeba wzmocnić organizm dodatkową porcją witamin. Coraz częściej sięgamy po produkty, które pozwolą nam wzmocnić organizm i zapewnić odporność na wszelkie przeziębienia. Jednak trudno jest pamiętać o tym, by w codziennie spożywanym pokarmie znalazła się taka ilość witamin, której wymaga dobra kondycja naszego organizmu. Dlatego warto sięgnąć po nową Ramę MultiVitę. Dla rodziców, którzy mają problem z dziećmi stroniącymi od warzyw i owoców Rama MultiVita to dobre rozwiązanie, bo 4 kanapki z tą margaryną dostarczają 20-36% dziennego zapotrzebowania zawartych w niej witamin. Porównajmy dwie kanapki: Kanapka z Ramą MultiVita 2 kromki chleba żytniego razowego (jedna kromka 50g), każda kromka posmarowana Ramą MultiVita, jeden liść sałaty, 4 plasterki suchej krakowskiej Witaminy: A: 167,2 ug (20%)* D:1,5 ug (20%) E:3,7 mg (37%) B1: 0,74 mg (53%) B2: 0,59 mg (37%) B6: 0,84mg (42%) B12:0,2 ug (20%) Kw.foliowy (B9): 40 ug (20%)  % dziennego zalecanego spożycia Kanapka z masłem 2 kromki chleba żytniego razowego (jedna kromka 50g), każda kromka posmarowana masłem ekstra, jeden liść sałaty, 4 plasterki suchej krakowskiej Witaminy: A: 170,4 ug (21%)* D:0,15 ug (2%) E: 0,7 mg (7%) B1: 0,21 mg (15%) B2:0,17 mg (11%) B6:0,46 mg (23%) B12: 0 Kw.foliowy (B9): 0  % dziennego zalecanego spożycia O witaminach Rama MultiVita zawiera witaminy, bez których organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Warto więc wspomnieć, że witamina A rozpuszcza się w tłuszczach i jest potrzebna m.in. do prawidłowego widzenia, budowy nabłonka i skóry i reakcji immunologicznych. Witamina D jest unikatowa ze względu na to, że organizm człowieka dorosłego potrafi ją wytwarzać z prowitaminy obecnej w skórze, jeżeli ma dostatecznie dużo słońca. Jednak spożywanie jej z dietą jest konieczne, aby zapobiegać niedoborom. Witamina D jest niezbędna dla prawidłowej gospodarki wapniowo-fosforowej i tworzenia kości. Jej rola polega na wzmaganiu wchłaniania wapnia i fosforu z pożywienia oraz utrzymywaniu stałego poziomu wapnia w osoczu krwi. Witamina E jest niezbędna w organizmie jako naturalny przeciwutleniacz dla neutralizacji wolnych rodników powstających w wielu przemianach metabolicznych organizmu. Witamina E służy również do ochrony witaminy A i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przed utlenianiem, do stabilizacji błon komórkowych, jak również do zmniejszania ryzyka powstawania nowotworów. B1 i B2 to witaminy, które uczestniczą w procesach energetycznych (udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek) i neurofizjologicznych (poprawiają sprawność układu nerwowego). Niską zawartość tych witamin stwierdza się m.in. u osób będących w sytuacjach stresowych oraz nadużywających alkoholu. Natomiast witamina B6 jest niezbędna do prawidłowej czynności układu nerwowego. Jej najlepiej poznaną funkcją metaboliczną jest udział w przemianach aminokwasów. Niedobór witaminy B6 może powodować różnego rodzaju zmiany neurologiczne jak przedwczesne starzenie się neuronów, depresję. Kwas foliowy i witamina B12 pomagają w tworzeniu się krwi. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układów krwiotwórczego i nerwowego oraz do rozwoju wszystkich komórek organizmu. Ponadto kwas foliowy jest niezbędny dla rozwijającego się embrionu, gdyż niedobór może wpływać na niedorozwój łożyska i powodować spontaniczna aborcję. Niedobór kwasu foliowego nasila także występowanie wrodzonych wad cewy nerwowej u noworodków