Ogórki kiszone – lepsze ze sklepu, czy zrobione samemu?
Czy wszystkie ogórki kiszone są tak samo zdrową przekąską, zarówno te ze sklepu, jak i przygotowane własnoręcznie? Okazuje się, że niekoniecznie.
Najlepszym wyborem są te, które ukisiło się samemu. Przede wszystkim dlatego, że kucharz ma wtedy całkowitą kontrolę nad wszystkimi dodawanymi składnikami. Niestety, zdarza się, że ogórki dostępne w supermarketach są pełne konserwantów i sztucznych dodatków, które wpływają negatywnie na smak produktu oraz jego wartości odżywcze.
Domowe ogórki kiszone mają mniejszą zawartość soli; są przygotowane z warzyw, które wyglądają jakościowo i przede wszystkim cechują się większą zawartością m.in. witamin i minerałów.
Ogórki kiszone - przepis na przygotowanie ich jest banalnie prosty, nie zepsują go nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. Wystarczy postępować zgodnie z krokami zawartymi w przepisie, a potem odstawić słoiki w ciemne i bezpieczne miejsce na kilkanaście dni. To typ jedzenia, który robi się sam!
5 powodów, dla których warto jeść kiszonkę
Co sprawia, że ogórki mogą być wręcz uznawane za superfoods?
Niska kaloryczność
To świetna przekąska typu fit. Kiszone ogórki zawierają jedynie 11 kcal na 100 gramów produktu. Zjedzenie nawet kilku sztuk naraz nie popsuje całej diety.
Duża zawartość witamin
Kiszone ogórki zawierają witaminy z grupy B, C, A, K oraz E. Znajdują się w nich także składniki mineralne, takie jak potas, magnez czy wapń. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na to, że ogórki są fermentowane, witaminy i minerały są lepiej przyswajalne przez organizm (również lekkostrawne).
Źródło kwasu mlekowego
Ogórki kiszone są źródłem kwasu mlekowego, który wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit.
Spożywanie dużych ilości kwasu mlekowego jest szczególnie zalecane osobom, które mają problemy z regularnym wypróżnianiem się, ze względu na zaparcia.
Naturalny probiotyk
Kiszone ogórki są źródłem bakterii mlekowych, takich jak Lactobacillus, które pomagają w trawieniu pokarmów.
Regulują wchłanianie glukozy
Kiszonki mogą wpłynąć na wchłanianie glukozy z powodu obecności kwasów organicznych, takich jak kwas mlekowy.
Zmniejszają poziom pH w jelitach, co hamuje rozkład skrobi i powoduje wolniejsze wchłanianie cukrów z pokarmu. Są skuteczne w profilaktyce cukrzycy.
Jakie inne warzywa i owoce warto spożywać ukiszone?
Wszystkie! Kiszonki są smaczne i wzmacniają odporność. Warto jednak w pierwszej kolejności wypróbować owoców i warzyw nietypowych, np.:
-
cytryny,
-
pomarańcze;
-
szparagi;
-
arbuzy;
-
rzodkiewki.
Kiszonki są smaczne, tanie i łatwe w przygotowaniu – powinny znaleźć się w diecie wszystkich osób, którym zależy na długotrwałym utrzymywaniu zdrowia!