Po zioła warto sięgać zawsze, także w trudnym dla układu immunologicznego okresie jesienno-zimowym. A warto chociażby z racji tego, że są cennym i naturalnym wsparciem dla naszej odporności. Przedstawiamy Wam listę ziół – tych znanych i mniej znanych, które powinny zadomowić się w Waszej kuchni, ale także w domowej apteczce.

Dobra odporność to nie jest stan dany nam raz na zawsze. Odporność warto budować i wzmacniać każdego dnia dokonując mądrych wyborów żywieniowych i prowadząc odpowiedni styl życia. Co przez to należy rozumieć?

Dieta na odporność, czyli jaka?

Dieta kojarzy nam się z reguły z jakimiś wyrzeczeniami, zakazami i nakazami, a tak być nie powinno. Nie o diecie w tym rozdziale będzie mowa a o mądrym sposobie codziennego odżywiania, które sprzyja zdrowiu i wspiera odporność. 

Porady dotyczące diety to przede wszystkim:

  1. sezonowe warzywa i owoce na talerzu, w tym warzywa cebulowe – im bardziej kolorowo i różnorodnie, tym lepiej. Witaminy, składniki mineralne, ważne dla odporności antyoksydanty czy też prebiotyki to pożądane ,,paliwo” dla naszego układu odpornościowego;
  2. pełnoziarniste produkty zbożowe, które, dzięki zawartości błonnika, wspierać będą naszą mikroflorę jelit, a więc i odporność;
  3. źródła białka czyli mięso, ryby, owoce morza, jaja, dobrej jakości nabiał, rośliny strączkowe, orzechy, pestki (np. słonecznika, dyni);
  4. tłuste ryby morskie, oleje tłoczone na zimno, masło, czyli źródła m.in. cennych kwasów omega-3, omega-6 i omega-9.
  5. żywność fermentowana, a więc kefir, maślanka, kiszonki (np. kiszona kapusta, burak, kiszone soki).
  6. produkty pszczele czyli miód, pierzga, pyłek pszczeli;
  7. zioła wspierające odporność i pomagające w zmaganiach z sezonowymi infekcjami.

Zioła na okres jesienno-zimowy

Zioła służą nam jako przyprawy poprawiające walory smakowe potraw. Są także cennym składnikiem diety wspierającym organizm w trudnym dla niego okresie jesienno-zimowym. Dobrej jakości ziół szukajcie w sklepach zielarskich i zielarsko-medycznych. Oto kilka wartych uwagi ziół, które warto poznać.

Cykoria podróżnik

Kwiaty cykorii spożywane w postaci aromatycznych herbat mają działanie przeciwzapalne. Poza tym wykazują również działanie wzmacniające, uspokajające oraz delikatnie moczopędne i słabo antyseptyczne. 

W ziołolecznictwie wykorzystuje się również ziele i korzeń cykorii podróżnik. Zakres ich działania jest dość szeroki, w tym wspierający układ pokarmowy, a więc i odporność. Dysponujemy sporą literaturą na ten temat, prowadzone są również badania kliniczne, o których więcej możecie przeczytać na stronie: https://radioklinika.pl/cykoria-podroznik-wlasciwosci-zastosowanie/.

Pięciornik kurze ziele

Pięciornik jest ziołem docenianym i z powodzeniem stosowanym od wieków. W ludowej medycynie stosowano go jako skuteczny środek łagodzący zatrucia pokarmowe, biegunki oraz stany zapalne i problemy układu moczowego. Można go z powodzeniem stosować do płukania jamy ustnej i gardła przy problemach zapalnych, a także wewnętrznie przy biegunce rotawirusowej – co wykazano w badaniach klinicznych, o których więcej możecie przeczytać w artykule: https://radioklinika.pl/pieciornik-kurze-ziele-wlasciwosci-lecznicze/

Warty zainteresowania jest także temat włączenia ekstraktów z zioła do terapii uzupełniającej leczenie stanów zapalnych jelit, w tym wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (WZJG), o czym także mowa w ww. artykule. 

Czarny bez 

Ekstrakty z owoców i kwiatów bzu czarnego mają silne działanie antyoksydacyjne. Wysoka zawartość naturalnych przeciwutleniaczy prowadzi do eliminacji wolnych rodników, a także zapobiega powstawaniu stresu oksydacyjnego, odpowiedzialnego za rozwój różnych chorób.

Przetwory z bzu czarnego można z powodzeniem stosować w leczeniu typowych objawów związanych z przeziębieniem, grypą, gorączką, kaszlem, przekrwieniem błony śluzowej nosa, wydzieliną śluzową. Przetwory z bzu warto stosować także zapobiegawczo w celu wzmacniania układu odpornościowego. W czarnym bzie występuje bowiem kwercetyna – związek o silnym działaniu immunostymulującym tzn. podnoszącym siły obronne organizmu. O samej kwercetynie więcej informacji znajdziecie na stronie: https://radioklinika.pl/kwercetyna-wlasciwosci-zdrowotne/.

Rokitnik 

Doskonałe i trochę niedoceniane źródło witamin i składników mineralnych, których do prawidłowego działania bardzo potrzebuje nasz układ immunologiczny. Ekstrakt z liści rokitnika zapobiega m.in. grypie, chorobom układu sercowo-naczyniowego, uszkodzeniom błon śluzowych. Ponadto herbaty z rośliny wykazują silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe oraz immunoregulujące.

Mięta

Zioło powszechnie wykorzystywane w kuchni. Ma cenne właściwości zdrowotne, m.in. przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Na uwagę zasługuje też olejek eteryczny z mięty pieprzowej, ceniony za swoje działanie antyseptyczne.  

To tylko niektóre z ziół, w które warto zaopatrzyć domową apteczkę pierwszej pomocy w sezonie infekcyjnym. Poza wyżej wymienionymi możecie też zainteresować się po jeżówką purpurową, lipą, szałwią, pokrzywą, rumiankiem, tymiankiem, rozmarynem. Informacji o ich właściwościach szukajcie na stronie https://radioklinika.pl/, gdzie znajdziecie dokładne opracowania, wraz z omówieniem wskazań popartych badaniami.

Styl życia sprzyjający odporności 

Na zakończenie warto dodać, że sama dieta nie wystarczy, aby mądrze wspierać odporność. Ważne są także inne aspekty, takie jak:

Warto przyjrzeć się wszystkim wyżej wymienionym aspektom i jeśli któryś niedomaga, zacząć powoli ale konsekwentnie wprowadzać zmiany.