Pyszny ser wprawia Cię w dobry nastrój? To bardzo możliwe, ponieważ udowodniono, że ser podnosi poziom SERotoniny, dzięki czemu potrafi zmienić zwykłe chwile w  naprawdę pyszne momenty. A jak wykorzystać ser w przepisach? Zobacz nasze propozycje.


Czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 4


 

Składniki:

400 g mięsa mielonego wołowego

1 ząbek czosnku

1 opakowanie sera kremowego Hochland w bloczku z ziołami

1/3 łyżeczki soli

Szczypta pieprzu

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1 łyżka oleju

Na sałatkę:

200 g szparagów zielonych

1 cukinia

50 g miksu młodych liści sałat

1 łyżka masła

Sól, pieprz


 

Przygotowanie:

Mięso mielone mieszamy z serkiem kremowym, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wyrabiamy, żeby ser dokładnie się połączył z mięsem. Zwilżamy dłonie i formujemy pulpeciki o średnicy około 3 cm. Patelnię z grubym dnem rozgrzewamy, dodajemy łyżkę oleju i smażymy pulpeciki po kilka minut z każdej strony.

Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni na maśle grillujemy kilka minut szparagi, tak żeby pozostały nadal chrupiące. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię myjemy i kroimy w za pomocą obieraczki wzdłuż w cienkie plasterki. Cukinię, sałaty i grillowane szparagi układamy w misce, a na wierzch dodajemy serowe pulpeciki.

 

Kartacze nadziewane serem

 

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 20 kartaczy
 

Składniki:

2 kg ziemniaków surowych

1 kg ziemniaków ugotowanych

1 jajko

1 łyżeczka soli

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

Opakowanie sera żółtego Hochland Sielski śmietankowy

200 g boczku wędzonego

1 cebula

1 łyżka masła

 

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wykładamy na drobnym sitku nad miską i odciskamy dokładnie. Płyn zachowujemy i odstawiamy. Do masy z surowych ziemniaków i mąki dodajemy przestudzone, przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki. Dodajemy naturalną skrobię, która zebrała się na dnie płynu po odciśnięci ziemniaków, mąkę, jajko i sól. Mieszamy. Lepimy kartacze – nabieramy na rękę masę, rozpłaszczamy i układamy zwiniętym w rulon kawałek sera żółtego. Sklejamy, formujemy podłużnego kartacza i odkładamy na deskę. W międzyczasie, do dużego garnka nalewamy wodę, zagotowujemy. Solimy. Kiedy zacznie bulgotać wkładamy do środka wcześniej przygotowane kartacze. Gotujemy do momentu, kiedy kluski wypłyną na wierzch. Ugotowane kartacze podajemy z podsmażonym na maśle boczkiem z cebulką i opcjonalnie kwaśną śmietaną.