Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite fougasses, bâtards, boules i inne gatunki tradycyjnego prowansalskiego pieczywa. A ten, kto zatęskni do aromatów z piekarni „Chez Auzet", będzie mógł spróbować własnych sił:
książka zawiera dokładne, pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od
klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i
zielone oliwki. „Wyznania francuskiego piekarza" to nie tylko niezliczone praktyczne porady i
tajniki rzemiosła, ale także barwna historia czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet.

Nie jest to zwykły sklep, a już z pewnością nie jest to miejsce na pospieszne zakupy, ot, żeby wejść i
wyjść. Wówczas bowiem traci się połowę związanej z chodzeniem tam przyjemności. Przyjemności,
której można zaznać, jeszcze zanim wejdzie się do środka. Zatrzymujesz się na progu. Zamykasz
oczy i bierzesz długi, głęboki wdech (przez nos, ma się rozumieć), i wciągasz parfum de la maison.
Świeży, ciepły, maślany aromat ciasta - jeden z najstarszych, najbardziej apetycznych i działających
na wyobraźnię zapachów świata, pierwotny i niezmiennie poprawiający samopoczucie.
(fragment książki)
Peter Mayle
Autor licznych książek o Prowansji, w której mieszka od końca lat 80., m.in. "Dobry rok", "Jeszcze
raz Prowansja", "Zawsze Prowansja".
Strona internetowa autora: www.petermayle.com