
Relish jest bohaterem pierwszej części warzywnej sagi Podravki, która odsłania sekrety starych ksiąg kucharskich, by w kolejnych odcinkach przedstawić dzieje jarzynowych past do dań: Pindżura i Ajvaru.
Głównym składnikiem, który decyduje o smaku i charakterze Relisha jest ogórek. Jego cenne właściwości zauważył sam Juliusz Cezar twierdząc, że nie ma nic bardziej orzeźwiającego i zaspokajającego pragnienie, jak ogórki. Wierzono również, że sok z ogórków wzmaga inteligencję i temperament. Ogórek przyczynia się do szybszego spalania tłuszczu i do usuwania nadmiaru wody z organizmu, dzięki czemu pomaga w odchudzaniu. Kwaszony staje się źródłem witaminy C. 10 dag ogórków zawiera zaledwie 6-8 kalorii.
Smak i zapach każdej potrawy zależy od rodzaju wybranych do niej przypraw, dlatego Podravka dodała do past aromatyczną nutę ziół z chorwackich pól.
Ogórkowo-paprykowa kompozycja wspomaga proces trawienny, dlatego też warto uświetnić nią pieczone i panierowane mięsa, rozpalić smak dań z grilla. Kawałeczki warzyw urozmaicą aromat omletów i wędlin. Doskonale współgrają ze smakiem pikantnych serów, mięsnych i warzywnych sałatek. Wszystkie dania w kontakcie z Relishem nabierają słodko - kwaśnego akcentu. Relish znakomicie prezentuje się również jako dip na przyjęciu z tacos, chipsami i krakersami. Jest modnym dodatkiem każdego talerza i nowinką kulinarną dla wszystkich smakoszy. Nowa pasta Podravki Relish dostępna jest w 200 g słoiczkach w delikatesach na terenie całej Polski. Cena ok. 5 zł.
Zobacz przepis na szaszłyki z Relishem Kliknij