Nowa bakłażanowo-paprykowa pasta do dań Podravki z miłosnym akcentem.
Pindżur firmy Podravka łączy w sobie smaki najzdrowszych warzyw: bakłażana, pomidora, czerwonej papryki i cebuli oraz ziół. Otwiera drugą część warzywnej sagi Podravki, przedstawiającej nowe smaki oryginalnych past do dań.
Każda z jarzyn wybranych przez Podravkę do Pindżura kryje w sobie legendę. Bakłażan, zwany miłosną gruszką, oberżyną lub jajkiem krzewiastym, ma bardzo bujną przeszłość. Sprowadzony przez Arabów z Indii szybko stał się ulubionym smakołykiem na dworach królewskich
w państwach Morza Śródziemnego . W paście Podravki zachowuje swoje szczególnie delikatne walory smakowe. Jest niskokaloryczny - 100 g dostarcza zaledwie 30 kalorii. Bakłażany mają dużo soli mineralnych, fosforu i wapnia, a także o 50% więcej błonnika niż np.: jabłka czy brzoskwinie. Wśród wielu zalet bakłażany mają pewne specjalne właściwości: dają długowieczność oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. W Pindżurze ujmują swoimi mięsistymi kawałeczkami i smakiem.
Pomidor rozpoczął swoją karierę w Europie w XIX wieku. Podobnie jak bakłażan określany jest jako "owoc miłości", dlatego w paście Podravki stanowią razem dobraną parę. Pomidor w 100 g dostarcza 15 - 20 kalorii oraz witaminy: A, B1, B2, C, PP, D, E i K. Na kartach warzywnej sagi Podravki zapisane jest, że pomidory działają kojąco, uspokajając nerwy dzięki zawartych w nich solach bromu. Kosmetolodzy odkryli również, że pomidory działają regenerująco na naszą skórę, odmładzając ją i upiększając. To z nich Pindżur czerpie witalność i energię smaku.
Czerwonej barwy Pindżurowi dodaje papryka, zwana "żywym vitaralem" ze względu na bogactwo zawartych w niej witamin i soli mineralnych. Najwięcej jest w niej witaminy C, jak również B1, PP, A i E. Papryka nie tuczy, gdyż 100 g zawiera tylko 24 kalorie. Dzięki zawartości papryki Pindżur dodaje walorów zdrowotnych każdej potrawie.
Wśród wielu odmian cebuli Pindżur wybrał sobie czerwoną, by nie psuć koloru, a jednocześnie zaostrzyć swój smak. Cebula - warzywo owiane legendą, w przeszłości ilością swych koszulek przepowiadała ostrość zimy. Wiele badań naukowych potwierdza jej wyjątkowy wpływ na zdrowie człowieka, ponieważ odznacza się największą po czosnku ilością fitoncydów, czyli związków bakteriobójczych. Cebula świetnie wygładza cerę, wzmaga porost włosów, wzmacnia i upiększa paznokcie. W Pindżurze swoją obecność zaznacza w wyjątkowo delikatny sposób.
Zarówno bakłażan, jak i papryka czy cebula ułatwiają proces trawienny, dlatego Pindżur jest wyśmienitym dodatkiem do pieczonych mięs i dań z grilla. Polecany jest również jako zimny sos do wędlin, omletów, a także rybnych, warzywnych lub serowych sałatek. Może stanowić oryginalne nadzienie rolad mięsnych. Nowa pasta Podravki Pindżur dostępna jest w 195 g słoiczkach w delikatesach na terenie całej Polski. Cena ok. 5 zł.