Prezentujemy jeden z przepisów, który można znaleźć w najnowszej książce pt. "365 smaków dla naszych dzieciaków".

Składniki:

1 opakowanie ciasta chlebowego
4 łyżki masła
¼ szklanki cukru
¼ szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
½ szklanki rodzynek (niekoniecznie)
Lukier:
½ szklanki cukru pudru
3 łyżki mleka



Sposób przygotowania:

Przygotowujemy ciasto zgodnie z instrukcją. Ugniatamy z niego płaski prostokąt o wymiarach 20 × 30 cm, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Na wierzchu rozkładamy równomiernie rodzynki, zwijamy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku i dokładnie przyklejamy brzeg. Kroimy roladę ostrym nożem na plasterki grubości ok. 2,5 cm. Układamy plastry płasko na wysmarowanej tłuszczem blasze, zachowując odstępy między bułeczkami, aby mogły wyrosnąć. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż staną się puszyste i podwoją objętość. Pieczemy w temperaturze 190˚C przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe skrapiamy lukrem lub miodem.

24 bułeczki