Składniki:
Biszkopt:
- 8 jaj,
- szklanka cukru, - półtorej szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- torebka cukru waniliowego.

Krem:
- pół litra śmietanki kremówki,
- galaretka wiśniowa,
- łyżka żelatyny,
- pół litra kompotu z " Mieszanki kompotowej" Felco, - "Wiśnie bez pestek" Felco.

Ubić białka na sztywną pianę, wsypać cukier, cukier waniliowy i ubijać razem 10 min. Dołożyć żółtka, dobrze wymieszać i, cały czas delikatnie mieszając, dodawać obie przesiane mąki. Gdy masa będzie gładka, przełożyć ją do tortownicy wysmarowanej masłem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200-250°C około 45 min. Gdy ciasto wystygnie, przeciąć je na dwa krążki. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na krem. Galaretkę i żelatynę zalać zimnym kompotem i odstawić na 20 min., po czym lekko podgrzewać, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia, następnie również ubić. Krem delikatnie i dokładnie wymieszać z ostudzoną pianą, część masy odłożyć na miseczkę, a pozostałą przełożyć biszkopt. Gdy krem w miseczce zacznie tężeć, udekorować nim tort i dowolnie ozdobić owocami mrożonymi Felco. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Smacznego!