Warto przed rozpoczęciem manicuru moczyć dłonie i paznokcie 15-20 minut w ciepłej wodzie z dodatkiem mydełka nawilżającego (zmiękczy to skórki i pozwoli na łatwiejsze ich usunięcie) lub w ciepłej oliwie z oliwek (można wzbogacić ją o sok z cytryny i witaminy A + E z kapsułki).
Taka kąpiel dodatkowo odżywi paznokcie. Następnie należałoby nałożyć na skórki preparat zmiękczający (remover). Kiedy skórki będą już miękkie delikatnie odsuń je patyczkiem z drewna różanego, pomarańczowego lub plastikowym. Pamiętaj, żeby nie przyciskać patyczka do miejsca, z którego paznokieć wyrasta, bo może to spowodować pojawienie się wgłębienia w płytce paznokciowej. Nie wycinaj też samodzielnie skórek – może to skutkować stanem zapalnym lub skaleczeniem. Poza tym skórki odrastają wtedy szybciej i są twardsze. Po zabiegu usunięcia skórki, wał podpaznokciowy warto posmarować oliwką do pielęgnacji skórek. Oliwkę powinno się nakładać na skórki nawet 3 razy dziennie. Pozwoli to utrzymać ich piękny i zdrowy wygląd.



Odpowiadała Pani Anna Mikołajczyk, Sieć Salonów Piękności DENIQUE