Składniki:
banany, truskawki, kantalupa
¼ kg czekolady białej lub ciemnej
1 łyżka masła roślinnego
wykałaczki lub szpikulce
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, obieramy banana ze skórki, kroimy kantalupę na duże kawałki. W podwójnym garnku do gotowania w kąpieli wodnej (lub w dwóch garnkach włożonych jeden do drugiego) roztapiamy czekoladę i masło roślinne, ciągle mieszając. Woda w dolnej części garnka powinna być gorąca, ale nie wrząca. Zostawiamy dolną część garnka na ogniu, a górę zdejmujemy wraz z czekoladą w środku. Nabijamy kawałki owoców na wykałaczkę lub szpikulec. ⅔ owoców maczamy w czekoladzie, pozwalając, aby jej nadwyżka skapywała do garnka. Jeśli czekolada zacznie twardnieć, z powrotem stawiamy ją na ogniu. Czekamy, aż polewa czekoladowa na owocach ostygnie i stwardnieje.
12 owocowych koreczków
Uwaga: Dobrym sposobem na ostudzenie polewy czekoladowej jest wbicie wykałaczek w owinięty folią kawałek styropianu.