Już jesienią w naszych sklepach pojawi się nowy produkt chorwackiej Podravki
- Pomidory całe bez skórki. Zamknięte w puszce i zalane własnym sosem owoce zostały starannie wybrane spośród najlepszej jakości pomidorów dojrzałych w słońcu Południowej Europy. Dzięki niemu mają doskonały aromat oraz intensywnie czerwoną barwę. Proces pasteryzacji oraz hermetyczne zamknięcie w puszce dodatkowo gwarantują, że Pomidory całe bez skórki od Podravki są produktem w pełni naturalnym, pełnowartościowym, zdrowym i o długiej trwałości.
Chorwackie Pomidory całe bez skórki to najwyższej jakości półprodukt, pozwalający szybko i z łatwością przygotować ulubione dania. Można ich używać do przyrządzania potraw kuchni włoskiej, meksykańskiej, greckiej, tureckiej, polskiej i … właściwie każdej innej. Jednak najczęściej stosowane są jako baza sosów do makaronów, lasagne, leczo, pizzy, czy drobnych przekąsek. Niektórzy wykorzystują je także jako składnik wybornej jajecznicy oraz sałatek. Soczystość i znakomity aromat Pomidorów całych bez skórki powoduje, że w okresie jesienno – zimowym mogą one zastąpić świeże owoce. Ponieważ są obrane ze skórki doskonale sprawdzają się wówczas, gdy na przygotowanie dania mamy naprawdę mało czasu.
Niska wartość energetyczna oraz wyjątkowe walory odżywcze pomidorów sprawiają, iż nowy produkt Podravki zainteresuje także osoby dbające o linię. Pomidory całe bez skórki są przede wszystkim bogatym źródłem błonnika i naturalnego przeciwutleniacza - likopenu. Ponadto, zawierają witaminę A, C i E, witaminy z grupy B oraz mikroelementy takie, jak żelazo, magnez, potas i wapń.
Aromatyczny zapach i soczysty smak pomidora, stanowiącego bazę wielu włoskich potraw, przyczynił się do rozpowszechnienia go na całym świecie. Dzięki wszechstronnemu zastosowaniu oraz walorom odżywczym, od setek lat uznawany jest za niezastąpiony element zdrowej diety.
Pomidory całe bez skórki firmy Podravka będą oferowane w 400 g puszkach w cenie ok. 2,50 zł/opakowanie. Od października 2008 r. będą dostępne w sklepach detalicznych w całym kraju.
Smakoszom, którzy chcieliby wypróbować danie bazujące na najlepszych, aromatycznych pomidorach polecamy Salsę na ostro. W przepisie tym, dla naszej uciechy zaprzyjaźniły się Pomidory całe bez skórki z białym winem, oliwą, bazylią czosnkiem i cebulą.... A żeby salsa nabrała ostrości, do składników dołączyła również Vegeta Pikantna. Dla końcowego efektu można zetrzeć parmezan i posypać po wierzchu. Podawać z winem.
Salsa na ostro
Składniki na 4 porcje:
800 g Pomidorów całych bez skórki Podravka
2 łyżki oliwy
50 g cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka Vegety Pikantnej
50 ml białego wina
Przygotowanie: Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, dodać wyciśnięty czosnek, rozdrobnione pomidory i Vegetę pikantną. Dusić na wolnym ogniu 15 minut. Gotować, stopniowo dolewając wody, aż potrawa osiągnie pożądaną gęstość. Gotową salsę posypać świeżą bazylią.
Serwowanie: Ciepłą salsę można podawać z kopytkami, spaghetti lub z innego rodzaju kluskami.
Rada: niewykorzystaną ilość salsy można zamrozić.
Składniki odżywcze dla jednej porcji Salsy na ostro:
• białko - 8,37 g
• węglowodany - 44,28 g
• błonnik - 9,35 g
• tłuszcze - 7,99 g
• cholesterol - 0,00 mg
-=-