Składniki:
110 g masła lub margaryny
3 duże cebule, obrane i pokrojone w plasterki
1 łyżka mąki
2 ½ szklanki wody
½ litra rosołu wołowego
1 bagietka
1 szklanka startego szwajcarskiego sera
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170°C. Podsmażamy cebulę na maśle w rondlu na średnim ogniu, aż stanie się miękka (ok. 10 minut). Mieszając, dodajemy mąkę i powoli dolewamy wodę oraz rosół. Podgrzewamy, aż zupa się zagotuje. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Kroimy bagietkę na kromki grubości ok. 2,5 cm i przyrumieniamy w piekarniku. Nalewamy zupę do 4 żaroodpornych miseczek i kładziemy na jej powierzchni po kromeczce opieczonej bagietki. Posypujemy każdą z kromek ¼ szklanki sera. Wkładamy miseczki do rozgrzanego do temperatury 220°C piekarnika, aby ser się roztopił (ok. 10 minut). Zanim podamy zupę dzieciom, czekamy, aż miseczki ostygną.
4 porcje
Zapraszamy do zapoznania się z artykułem: www.female.pl/artykul/2959/365-smak%C3%B3w-dla-naszych-dzieciak%C3%B3w.html