Składniki:
Polędwiczka wieprzowa 600g
Ciasto francuskie (produkt gotowy) 2 op.
Borówka cała 1 słoiczek
Masło 50g
Mąka 2 łyżki
Wino czerwone 150 ml
Olej 3 łyżki
Jaja 1szt
Przyprawy Kamis:
Majeranek 1 łyżka
Jałowiec owoce 10 owoców
Marynata korzenna do mięs i drobiu 1 op
Sól morska z pieprzem
Polędwiczkę zamarynować w marynacie, posypać majerankiem i obsmażyć na rozgrzanej patelni. Tak przygotowaną polędwiczka zawinąć w ciasto francuskie, posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do rozgrzanego do 180 piekarnika. Piec przez 30-40 min.
Sos: masło roztopić w rondelku, dodać 1-2 łyżki mąki zrobić lekką zasmażkę, dodać czerwone wino, borówki, rozgniecione owoce jałowca, doprawić solą z pieprzem.
-=-