Jest kilka rzeczy, potraw i smaków, bez których Świąt Bożego Narodzenia właściwie by nie było. A oto lista najpopularniejszych atrybutów Bożego Narodzenia wskazanych przez ankietowanych: Wigilia, opłatek, kolędy, choinka, szopka, prezenty, Święty Mikołaj,(pierwsza) gwiazdka, karp, barszcz z uszkami, pierogi z grzybami, piernik, makowiec, kutia, kompot z suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki), śledzie na różne sposoby i najważniejsze – prawdziwy, rodzinny nastrój.

Na 16 spośród wymienionych atrybutów Bożego Narodzenia aż 7 dotyczy potraw spożywanych w czasie Wigilii. Dlatego tak ważne jest, aby wigilijne potrawy zyskały odpowiedni smak i aromat. Pomogą w tym z pewnością przyprawy Kamis.

Wigilia

Wigilia Bożego Narodzenia (wieczerza wigilijna, wieczór wigilijny, łac. czuwanie, straż) to w tradycji chrześcijańskiej, dzień kończący okres adwentu i poprzedzający święto Bożego Narodzenia.
W Polsce wigilia stała się powszechną tradycją w XX w. To wieczór, w czasie którego nikt nie może się czuć samotny lub głodny. Po całodniowym poście, w momencie gdy na niebie pojawia się pierwsza gwiazdka, następuje uroczysta kolacja. Podaje się na niej potrawy postne, w liczbie parzystej, ale różnorodne, przeważnie takie, jakich nie zwykło się serwować w ciągu roku.

Ze względu na postny charakter kolacji wśród polskich dań wigilijnych króluje ryba: przede wszystkim karp, choć również szczupak, pstrąg, śledzie, tołpygę – w zależności od upodobania, przyrządzone pikantnie lub korzennie, w galarecie lub warzywach czy pomidorach, smażona lub gotowana. Każdy, kto gotuje wie, jak wielką sztuką jest właściwe przyprawienie ryby. Tym bardziej, że bez przypraw, lub poprzez ich niewłaściwe ryba może całkowicie stracić smak i aromat. Dlatego Kamis przygotował Przyprawę do ryb Kamis, mieszankę: imbiru, bazylii, gorczycy, cebuli, czosnku oraz natki pietruszki. Dzięki imbirowi i gorczycy ryba ma lekko pikantny smak, a użyte zioła i warzywa nadają jej charakterystyczny aromat. Z pomocą przyprawy możemy ryby smażyć, piec i gotować. Mieszanka jest idealna do posypywania ryby przed panierowaniem, ale również jako składnik farszu lub sosu. Stosowanie Przyprawy do ryb Kamis nie wymaga dodatkowego solenia potrawy.

Doskonały do ryb jest również Pieprz Cytrynowy łączący w sobie pikantny smak pieprzu i kwaskowy cytryny. Ze względu na cytrynową "nutę" mieszanka ta jest znakomitą przyprawą do wszelkiego rodzaju ryb. Można nią przyprawiać ryby surowe (przed obróbką termiczną), jak i gotowe już do spożycia (usmażone, ugotowane czy uduszone) Dla miłośników lekkiej kuchni Kamis ma w swej ofercie przyprawę do ryb wzbogaconą błonnikiem – Kamis Fit up! Do potraw z ryb i owoców morza. Jest ona również doskonała do przyprawienia ryb na kolację wigilijną.

Fit up! to unikalna linia wyjątkowych mieszanek przyprawowo-ziołowych, które w naturalny sposób pomagają utrzymać smukłą sylwetkę. Oryginalna receptura zawiera dobroczynny błonnik oraz wzbogacona jest dodatkiem egzotycznego owocu tamaryndowca. Błonnik zapewnia właściwą pracę jelit oraz zmniejsza łaknienie, pomagając tym samym utrzymać prawidłową wagę ciała. Tamaryndowiec indyjski posiada unikalne właściwości przyspieszające przemianę materii. Nasza mieszanka doskonale pasuje do ryb morskich i słodkowodnych oraz potraw z owoców morza. Szczególnie polecamy do ryb pieczonych w folii, przygotowywanych na parze oraz zapiekanek rybno-warzywnych.

Aby urozmaicić świąteczne potrawy…

4 wyjątkowe przyprawy, 4 wysublimowane smaki, 4 oryginalne formy i nieskończona ilość inspiracji kulinarnych. To właśnie Kamis Specialite. Prawdziwe rarytasy w kuchni: Papryka słodka w płatkach, Pomidory suszone z bazylią i czosnkiem, Pieprz czarny młotkowany i Czosnek w płatkach.  

Linia przypraw Kamis Specialite została przygotowana z myślą o wszystkich smakoszach - doceniających wyrafinowany smak i najwyższą jakość, lubiących gotować i otwartych na eksperymenty kulinarne. Dla tych, którzy gotują codziennie i lubią wprowadzać nowe akcenty kulinarne do tradycyjnych potraw, a także dla gotujących okazjonalnie, lecz wyszukane dania. Takie wyszukane dania można przygotować właśnie na Wigilię.

Jeżeli chcesz, aby potrawy świąteczne apetycznie pachniały i smakowicie wyglądały a przede wszystkim doskonale smakowały, sięgnij po przyprawy z linii Kamis Specialite. Będą doskonałe do ryby, pierogów, czy barszczu i sprawią, że każda potrawa będzie smakować i wyglądać doskonale. Wyjątkowość przypraw linii Kamis Specialite to nie tylko doskonały smak i świeży aromat, ale również, co warte podkreślenie, oryginalna forma przypraw – suszone płatki, młotkowane ziarna. To także starannie dobrany najwyższej jakości surowiec i specjalistyczna metoda produkcji, dzięki której suszona papryka w płatkach zachowuje intensywny naturalny kolor i właściwy świeżej papryce smak oraz aromat; podobnie jak i pozostałe przyprawy z linii Specialite.

Linia Specialite jest dostępna również w opakowaniu zbiorczym – Spécialité Mix. Spécialité Mix to cztery wyjątkowe, aromatyczne przyprawy Spécialité w jednym, specjalnie zaprojektowanym opakowaniu. To świetny pomysł na prezent!

A na świąteczny deser...

Na koniec każdej dobrej wieczerzy jest deser. Nie może go również zabraknąć na Wigilii. Najczęściej podaje się kutie lub kluski z makiem, ciasta wigilijne, koniecznie piernik, kompot z suszonych owoców i owoce same.

Ciasto piernikowe przygotowuje się z równych ilości mąki i cukru lub miodu. Cukier i miód często karmelizuje się przed dodaniem do mąki, co nadaje ciastu charakterystyczny dla piernika smak. Ale najważniejszym składnikiem są starannie dobrane przyprawy korzenne: imbir, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i pieprz. Od idealnie skomponowanej mieszanki przypraw zależy to, czy piernik będzie udany. Przyprawa do piernika Kamis zawiera gotową, doskonale dobraną kompozycje aromatycznych przypraw, która sprawi, że w prosty sposób upieczesz piernik, który jeszcze długo wspominać będą Twoi bliscy.

Cynamon to prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata. Jest przyprawą bez której nie może obejść się żaden deser, czy ciasto, szczególnie w świąteczny czas. Cynamon Kamis to doskonałej jakości słodka przyprawa najczęściej wykorzystywana w produkcji wypieków i deserów oraz do doprawiania napojów. Cynamon Kamis używany jest do przyprawiania potraw słodkich takich jak: zupy owocowe, kompoty, kisiele, galaretki, kremy, ciasta, twarogi, budynie, napoje mleczne. Cała paleta świątecznych słodkości, którymi możemy uraczyć naszych najbliższych. Cynamon Kamis jest niezbędnym dodatkiem także do słodkich potraw z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu.

Wanilia w lasce Kamis jest całkowicie naturalna, pachnąca i bogata w smak. To naturalna i ekskluzywna przyprawa do świątecznych ciast, lodów, czy deserów. Dzięki Wanilii w lasce Kamis, zamiast sztucznych dodatków, możemy sami bardzo łatwo przygotować prawdziwy i całkowicie naturalny cukier waniliowy. Laska wanilii Kamis pokrojona wzdłuż lub w poprzek i utarta z cukrem ma niezwykle delikatny, pełny, intensywny, ale jednocześnie łagodny aromat. Po wymieszaniu powinno się odstawić cukier waniliowy na jakiś czas do suchego i ciemnego miejsca, aby cukier "przeszedł" zapachem ziarenek przyprawy.

Goździki Kamis to doskonała przyprawa, którą możemy stosować zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych: pasztetów, duszonej wołowiny, potrawki z zająca, pieczonej szynki, korzennego chleba, a także przepysznych kompotów z jabłek i gruszek, win oraz likierów. Obecne w goździkach olejki eteryczne swoim zapachem tworzą niepowtarzalną atmosferę świątecznego stołu.

A do pysznego świątecznego deseru konieczna jest kawa. Przyprawa do Kawy i Deserów Kamis to kompozycja aromatycznego cynamonu, goździków, wanilii, kardamonu oraz szczypty kandyzowanego cukru. Przyprawa nadaje słodko-korzenny smak i aromat kawie rozpuszczalnej i mielonej oraz wzbogaca różnego rodzaju desery, lody, ciasteczka, musy czekoladowe i inne słodkie przysmaki. Oryginalność tej wyjątkowej mieszanki tkwi zarówno w doborze przypraw jak i w ich formie – duże, kruszone kawałki przypraw umieszczone zostały w opakowaniu w formie młynka, który gwarantuje zawsze odpowiednią świeżość i intensywność aromatu oraz ułatwia stosowanie. I co ważne – dokładnie zmielone przyprawy tuż przed ich użyciem, "wprost" do filiżanki kawy czy kubka, mają najintensywniejszy aromat i głęboki smak. Dzieje się tak, ponieważ podczas mielenia uwalniają się olejki eteryczne, które sprawiają, że zapach przypraw jest tak świeży, jakby zostały one przed chwilą zerwane.
Bardzo istotne jest, aby podczas wieczerzy wigilijnej spróbować każdej potrawy, bo to oznacza, że w nadchodzącym roku nic nas nie ominie. Jeżeli więc chcemy, aby przyszły rok był pełen dostatku, wigilijna wieczerza i każda jej potrawa z osobna musi być pełna aromatu i smaku, by każdy chciał jej spróbować. Z przyprawami Kamis na pewno to się uda.
Serdeczne życzenia wszystkiego dobrego na Święta!


-=- -=- -=- -=- -=-