Składniki:
1 szklanka ryżu długoziarnistego
olej z orzeszków ziemnych lub inny olej roślinny
1 łyżka miodu
szczypta zmielonej gorczycy
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżeczki maku
1 duża pomarańcza bez pestek (nowelina) obrana i podzielona na cząstki
225 g kostek ananasa, odsączonego
½ szklanki pokrojonych na plasterki truskawek
Sposób przygotowania:
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeszcze ciepły przekładamy do dużej miski. Dodajemy 1 łyżkę oleju i mieszamy. Studzimy. W osobnej misce łączymy miód, gorczycę, sól do smaku oraz ocet i mieszamy aż miód się rozpuści. Mieszając lub ubijając, stopniowo dodajemy ¼ szklanki oleju. Wsypujemy mak i polewamy sosem ryż. Dodajemy pomarańczę, ananasa i pokrojone w plasterki truskawki. Mieszamy i podajemy.
4 porcje