Przedstawiamy przepis na Karpia po polsku. Ilość dla 4-6 osób. Czas przygotowania wynosi 90 min.

Składniki:

Karp 1szt 1600g-2000g
Włoszczyzna 1 pęczek
Cebula 2szt
Masło 50g
Olej 3-5 łyżek
Mąka 10 łyżki
Czerwone wino 150ml
Rodzynki 50g
Migdały 30g
Miód 3-5 łyżek
Piernik 200g
Cytryna 1/2 szt



Przyprawy Kamis:
Pieprz Czarny mielony
Imbir mielony 1 łyżeczka
Liść laurowy 5 szt.
Ziele angielskie 6 zierenek
Sól morska w młynku

Karpia sprawić, umyć, wyfiletować. Głowę, kości, ogon zalać zimną wodą, dodać oczyszczoną włoszczyznę, cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i gotować przez ok. 1 godz. Masło roztopić na patelni, dodać 2-3 łyżki mąki zrobić delikatną zasmażkę, dodać czerwone wino, 2 szklanki wywaru z ryby, opłukane rodzynki, migdały, miód, gotować na małym ogniu 15 - 20 min. Następnie dodać do sosu starty piernik, doprawić imbirem, pieprzem i solą. Karpia delikatnie posolić, obtaczać w mące i usmażyć na złoty kolor. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem.