Cały dzień siedzisz za biurkiem, brak Ci chwili na zjedzenie czegoś pożywnego, a zarazem zdrowego. Wszystko robisz w pośpiechu. Jadasz szybko, na stojąco, często w fast-foodach, albo po prostu omijasz porę jedzenia. Przychodzisz do domu i nadrabiasz cały dzień w jednym ogromnym posiłku. Niewątpliwie potrzebujesz menu, które nie tylko zaspokoi twój głód, ale również nie pozwoli, abyś zyskała dodatkowe kilogramy.

Nigdy nie wychodź z domu głodna

Podstawowym posiłkiem każdego dnia jest śniadanie. Powinno ono być zbilansowane tak, aby dawało nam siły na nadchodzący dzień. W prawidłowo skomponowanym śniadaniu pracoholiczki powinno znaleźć się coś zbożowego np. pełnoziarnisty chleb, płatki zbożowe, coś mlecznego lub białkowego, np. jogurt, serek, plaster wędliny drobiowej, oraz warzywa lub owoce, np. pomidor, ogórek i sałata.

Zawsze bierz do pracy jedzenie

Nie próbuj myśleć, że jeśli nie weźmiesz nic do jedzenia, to nic nie zjesz i zaoszczędzisz kilka kalorii. Na pewno w połowie dnia dopadnie Cię głód, a wtedy zamiast sięgnąć do torebki po II śniadanie, pójdziesz do bufetu lub do automatu i kupisz sobie batonik, hamburgera, chipsy lub inne niezdrowe jedzenie. Zamiast udawania, że nic nie zjesz, przygotuj w domu II śniadanie. Może to być kanapka, jogurt z muesli, serek, sałatka jarzynowa, owoce lub paczka orzechów.





Jadaj regularnie co 2-3 godziny

W czasie pełnego zajęć dnia potrzebujesz mnóstwa energii. Stałe odstępy pozwolą Twojemu organizmowi szybko strawić, przyswoić i wykorzystać pokarm. Jedząc małe porcje co 2-3 godziny, zjesz na pewno mniej niż w ciągu jednego, wielkiego wieczornego posiłku.

Nie omijaj lunchu, ale omijaj fast-foody szerokim łukiem

Nie musisz wychodzić na lunch do restauracji, czy barów fast-food. Możesz dzień wcześniej lub z samego rana przygotować sobie „lunch w pudełku”. Jeśli masz w firmie możliwość skorzystania z mikrofalówki, nic nie stoi na przeszkodzie przygotować posiłek do odgrzania. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, idealne będą tutaj sałatki w pudełku, np. z piersi z kurczaka z kapustą pekińską, kukurydzą, fasolką i ogórkiem konserwowym.

Rób zaplanowane zakupy

Raz w tygodniu staraj się zaplanować to, co będziesz jadła przez cały tydzień. Spisz wszystko na kartce i kup tylko to, co na niej napisałaś. Wpisz na listę zdrowe przekąski, które możesz wrzucić do torebki i zawsze mieć przy sobie. Podczas zakupów nie zapomnij o kupieniu owoców, warzyw, jogurtów, serków oraz muesli w małych paczuszkach.

Zawsze miej przy sobie zdrową przekąskę i sztućce

Doskonałe do noszenia przy sobie są malutki paczuszki orzechów, owoców suszonych lub "chipsów jabłkowych lub marchewkowych." Zawsze będziesz mogła zaspokoić głód, a nie dopadną cię automaty porozstawiane po całej firmie. Jeśli w torebce będziesz nosić kilka jednorazowych łyżeczek lub widelec, w każdej chwili będziesz mogła kupić i zjeść jogurt lub serek, gdy zabraknie ci przygotowanego w domu śniadania.

Nawadnianie organizmu

Nie zapominaj o piciu. Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego zamiast pić kawę za kawą, postaw na niegazowaną wodę mineralną. Dostarcza ona związków mineralnych odpowiedzialnych za utrzymanie w organizmie równowagi w gospodarce wodnej, kwasowo-zasadowej oraz utrzymuje ciśnienie osmotyczne w komórkach na odpowiednim poziomie.

Kolację jadaj na ciepło

Po przyjściu do domu zjedz coś ciepłego. Może to być ryba z rusztu z sałatką warzywną lub makaron z brokułami. Przygotowanie całego posiłku zajmie Ci ok. 15 minut, a efekt na pewno będzie wart tego przygotowania. Po takim posiłku nie będziesz czuła się ociężała. A zyskasz energię na cały pracowity domowy wieczór.