1 ¾ szklanki pokruszonych krakersów razowych
70 g masła
1 ¼ szklanki cukru
675 g miękkiego śmietankowego serka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
1 szklanka śmietany
1 szklanka kawałeczków czekolady
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Mieszamy w misce krakersy, masło i ¼ szklanki śmietany. Smarujemy masą dno i ścianki (do wysokości ok. 4 cm) tortownicy o średnicy 20 cm. Odstawiamy. Ucieramy elektrycznym mikserem na wysokich obrotach serek śmietankowy, pozostały cukier i wanilię, aż powstanie kremowa masa. Wbijamy po jednym jajku. Dodajemy śmietanę i kawałeczki czekolady. Rozprowadzamy w przygotowanej tortownicy. Pieczemy ok. 60 do 70 minut, aż środek stwardnieje. Wyłączamy piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki i pozostawiamy sernik w środku przez godzinę. Wyjmujemy z piekarnika i przed wyjęciem z tortownicy studzimy ok. 4 godzin lub przez noc.