Dla amatorów zup rybnych przedstawiamy przepis na Bożonarodzeniową zupę z karpia.
Składniki :
* 2 głowy karpia (bez oczu i trzeba wyjąć skrzela)
* ogony
* płetwy
* ikra
* 20 dkg włoszczyzny (marchew oraz pietruszka i seler - starte na tarce o grubych oczkach)
* 6 dkg masła
* 6 dkg mąki - z tego robi się zasmażkę
* szczypta imbiru
* ząbek czosnku
* sól
* wegeta do smaku
* 1 liść laurowy
* 3 ziela angielskie
* natka pietruszki do dekoracji
* 1.5 - 2 l wody
* 2 bułki pokrojone w kosteczkę i obsmażone na maśle - dodaje się jak już jest zupa podana na talerzu.
Sposób przygotowania:
Umyte głowy, płetwy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek zalać wodą i gotować do miękkości. Przecedzić, mięso obrać z ości. Do wywaru dodać starte warzywa, osolić, doprawić wegetą i imbirem. Jak się zagotuje zaprawić zasmażką i chwile pogotować. Jak są warzywa prawie miękkie wrzucić obrane mięso z karpia i rozdrobnioną ikrę. Zagotować, posypać natką i można podawać.