Łatwy do przygotowania przepis na świąteczną przekąskę.
Składniki :
* Ciasto: 30 dkg.mąki
* 1/2 kostki masła
* 10 dkg.cukru-pudru
* 1 cukier waniliowy
* 3 żółtka
* 3 łyżki kawśnej śmietany
* Masa makowa: 25 dkg.maku
* 10 dkg.miodu
* 10 dkg.migdałów
* 6 łyżek posiekanych bakalii(według uznania)
* 3 szklanki mleka
* 3 łyżki śmietanki
* 1 aromat waniliowy
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki(około 1 godz),następnie rozwałkować na 5 mm.rozłożyć na blaszce i pokroić w romby.Upiec na złoty kolor-15 min. Opłukany mak zalać wrzącym mlekiem,gotować na małym ogniu 15 min.osączyć.Migdały obrać ze skórki,kilka odłożyć do dekoracji a pozostałe zemleć wraz z makiem(3 razy).Utrzeć z miodem,dokładnie wymieszać z bakaliami i śmietanką.Przełożyć do szklanej salaterki,przykryć i wstawić na noc do lodówki.Przed podaniem przybrać łamańcami i migdałami.