Boże Narodzenie to czas, kiedy zmieniamy kulinarne upodobania, przygotowujemy tradycyjne postne potrawy na wieczerzę wigilijną. Na naszych stołach gości pieczony karp, szczupak w galarecie, dorsz z pieczarkami i wiele innych rybnych potraw. Eksperci Instytutu Flory radzą, aby spróbować przedłużyć świąteczne przyzwyczajenia
i pamiętać o walorach zdrowotnych ryb przez cały rok.
Mięso ryb jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo strawne i przyswajalne. Zawiera również liczne sole mineralne: fosfor, cynk, selen, jod, potas, wapń i magnez. Chude gatunki ryb są źródłem witamin z grupy B, tłuste – są także dobrym źródłem witaminy D. Ryby tłuste to m.in.: makrela, sardynka, łosoś, tuńczyk, śledź, węgorz, halibut.
Z punktu widzenia profilaktyki chorób układu krążenia, im tłustsze ryby morskie spożywamy tym lepiej. Tłuszcz rybi zawiera korzystne dla zdrowia serca długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe typu omega-3 (EPA DHA) – wyjaśnia Jadwiga Przybyłowska, specjalista ds. żywienia, ekspert Instytutu Flory. Kwasy omega-3 mają działanie profilaktyczne w schorzeniach układu krążenia – zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca i udarom mózgu, hamują rozwój blaszki miażdżycowej, mają działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, obniżają poziom trójglicerydów (tłuszczów prostych)
w organizmie, redukują ciśnienie tętnicze i przeciwdziałają arytmii serca. Spożywanie przynajmniej dwóch posiłków rybnych tygodniowo zamiast mięsa może w znacznym stopniu pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym. Używanie miękkich margaryn wysokiej jakości wzbogaconych o kwasy omega-3 do smarowania pieczywa pomaga odżywiać organizm w niezbędny kwas tłuszczowy – ALA, z którego powstają kwasy EPA oraz DHA.
Kilka wskazówek, jak przygotować zdrową rybę - nie tylko w Wigilię!
• Przygotowując rybę, należy unikać panierowania, ponieważ podczas smażenia panierka wchłania duże ilości tłuszczu.
• Jeśli nie boimy się eksperymentów, podajmy naszej rodzinie ryby przyprawione świeżymi ziołami i pieczone w folii lub grillowane ryby, podawane z warzywami.
• Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie wieczerzy wigilijnej bez karpia, możemy usmażyć go na oliwie z oliwek.