Składniki :
* Masa makowa:
* 30-40 dag maku
* ½ kostki margaryny mlecznej
* 6 jaj , olejek migdałowy
* 6 dużych łyżek manny
* 40 dag jabłek
* 30 dag cukru – może być puder
* ½ proszku do pieczenia (2 płaskie łyżeczki)
* Krem:
* ½ szklanki mleka
* 1½ łyżki manny
* ¾ kostki margaryny lub masła
* ½ szklanki cukru pudru
* Polewa:
* 2 łyżki wody
* 2 łyżki cukru
* 2 łyżki margaryny
* 1 czekolada mleczna.
Sposób przygotowania:
Makowiec: Mak przekręcić 2 razy dodać żółtka utarte z cukrem i margaryną, dodać mannę i jabłka starte na grubej tarce – wyciśnięte z soku, następnie dodać pianę z białek (sztywną), olejek migdałowy, proszek do pieczenia, można dodać rodzynki i bakalie, orzechy, wszystko wymieszać, wyłożyć na blachę wyłożoną herbatnikami i piec 50 minut w 200 *C. Krem: (kładziony na zimne ciasto) ½ szklanki mleka, 1½ łyżki manny – ugotować ¾ kostki margaryny lub masła, ½ szklanki cukru pudru – utrzeć razem i dodawać po łyżce ugotowanej manny wystudzonej dodać zapach arakowy lub sok z cytryny . Polewa: (na krem) 2 łyżki wody, 2 łyżki cukru, 2 łyżki margaryny, 1 czekolada mleczna. Zagotować razem , przestudzić, wylać na krem.