Przedstawiamy łatwy w przygotowaniu przepis na kurczaka w galarecie.
Składniki :
* podwójna pierś z kurczaka
* marchewka
* groszek
* pietruszka i kawałek selera do wywaru
* żelatyna
Sposób przygotowania:
Piersi umyć, wrzucić do litra wody razem z marchewką, listkiem laurowym, pietruszką i selerem i ugotować. Oczywiście przyprawic solą i pieprzem. Pietruszkę i seler wyrzucić. Piersi wyjąć i pokroić w kostkę. Ułożyć razem z marchewką w przezroczystych salaterkach, posypać groszkiem z puszki. Dla bardziej kolorowego efektu można dodać tochę pokrojonej w kostkę czerwonej paptyki, świeżej albo konserwowej i plasterek jajka na twardo. Wywar pozostały z gotowania wlać do naczynia z miarką i rozpuścić w nim żelatynę z torebki wg przepisu. Najczęściej mała torebka żelatyny jest na jeden litr wywaru. Rosołkiem z żelatyną zalać kurczaka i pozostawić do zastygnięcia. Podawać z sosem do galaret.